Free Biodiversity and Variety of Life MCQs with Answers

3130 Biodiversity and Variety of Life MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3130 questions · page 109 of 313

1081. Coelom is a cavity lined by:

  • A. Mesoderm
  • B. Endoderm
  • C. Epiderm
  • D. Ectoderm

Explanation: Option A is correct as coelom is a fluid-filled cavity that is entirely lined by mesoderm. Options B, C, and D are incorrect as coelom is primarily lined by mesoderm only.

Correct answer: Mesoderm

1082. Which one of the following does not have intermediate host?

  • A. Tapeworm
  • B. Ascaris
  • C. Liver fluke
  • D. Plasmodium

Explanation: Organisms that have an intermediate host spend their lifetimes in two different organisms.

Correct answer: Ascaris

1083. Which of the following is a freshwater sponge?

  • A. Sycon
  • B. Leucosolenia
  • C. Euplectella
  • D. Spongilla

Explanation: Spongilla is a genus of freshwater sponges in the family Spongillidae found in lakes and slow streams. Sycon is a genus of calcareous sponges belonging to the family Sycettidae. These sponges are small and are tube-shaped and often white to cream in color. Euplectella is a genus of glass sponges that includes the well-known Venus flower basket. So, the correct answer is option D.

Correct answer: Spongilla

1084. Pseudocoelom is actually derived from:

  • A. Blastocoel
  • B. Gastrocoel
  • C. Neurocoel
  • D. Haemocoel

Explanation: A pseudocoelom is a fluid-filled space between the body wall and the digestive tract found in roundworms. Pseudocoelom develops from the embryo's blastocoel rather than a secondary cavity within the embryonic mesoderm (which leads to a real body cavity or coelom).

Correct answer: Blastocoel

1085. Species of Phylum Platyhelminthes are:

  • A. Roundworms
  • B. Flatworms
  • C. Hook worms
  • D. Threadworms
  • E. Pinworms

Explanation: Phylum Platyhelminthes are called flatworms. (Fact)

Correct answer: Flatworms

1086. A characteristic feature of Echinoderm is:

  • A. Canal system
  • B. Water vascular system
  • C. Tracheal system
  • D. Blood vascular system
  • E. None of these

Explanation: The characteristic of adult echinoderms is the possession of a water vascular system. There is no true heart and blood and no tracheal or canal system.

Correct answer: Water vascular system

1087. Which vertebrate groups have scaly skin?

  • A. Amphibians and fish
  • B. Amphibians and mammals
  • C. Fish and mammals
  • D. Fish and reptiles

Explanation: Fish and reptiles have scaly skins, as shown below:

Correct answer: Fish and reptiles

1088. Archaeopteryx is a transitional stage between the members of which one of the following pairs?

  • A. Amphibian-Bird
  • B. Fish-Amphibian
  • C. Reptile-Mammal
  • D. Reptile-Bird
  • E. Mammal-Man

Explanation: It has long been accepted that Archaeopteryx was a transitional form between birds and reptiles and that it is the earliest known bird.

Correct answer: Reptile-Bird

1089. Identify the phylum in which the larvae is bilaterally symmetrical but the adult Is radially symmetrical

  • A. Ctenophora
  • B. Coelenterata
  • C. Echinodermata
  • D. Sipunculoidea

Explanation: In Phylum Echinodermata, the adult echinoderms are radially symmetrical but the larvae are bilaterally symmetrical.

Correct answer: Echinodermata

1090. The adaptive feature(s) which help(s) the fish to live in water include(s):

  • A. A tail and an air bladder
  • B. Unpaired and paired fins
  • C. Streamlined body
  • D. Gills and strong sense of smell
  • E. All of these options

Explanation: All of the above options help fish thrive in their ecosystem. Tail, an air bladder, unpaired and paired fins, a streamlined body for movement, gills for breathing, and a strong sense of smell to find food.

Correct answer: All of these options