Free Biodiversity and Variety of Life MCQs with Answers

3130 Biodiversity and Variety of Life MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3130 questions · page 117 of 313

1161. Which of the following contains mammary glands?

  • A. Metatheria
  • B. Eutheria
  • C. Prototheria
  • D. All of these

Explanation: Mammals belong to Mammalia, a class of kingdom Animalia, in which the newlyborns are nourished with milk from the mother's mammary glands. Prototheria, Metatheria, and Eutheria are the subclasses of Mammalia, so all of them possess mammary glands.

Correct answer: All of these

1162. Aphid is a:

  • A. Bacteria
  • B. Virus
  • C. Parasite
  • D. Herbivore

Explanation: Aphids are herbivorous insects that suck nutrient-rich juices (sap) out of plants. Their common names are greenfly or blackfly.

Correct answer: Herbivore

1163. Which of the following animals is viviparous?

  • A. Eagle
  • B. Kiwi
  • C. Duck
  • D. Goat
  • E. Ostrich

Explanation: Viviparous animals are those species that directly give birth to their offspring. In viviparity, the embryo is developed inside the mother's body. They differ from oviparous animals which are egg-laying e.g birds and most species of reptiles.

Correct answer: Goat

1164. Diploblastic organisms lack which layer?

  • A. Ectoderm
  • B. None of these
  • C. Endoderm
  • D. Mesoderm

Explanation: On the basis of germ layers, organisms are classified into two categories: Diploblastic Organisms: Have two layers namely ectoderm and endoderm. Diploblastic animals lack mesoderm and thus cannot generate body cavities. Triploblastic Organisms: Have three germ layers namely ectoderm, mesoderm and endoderm.

Correct answer: Mesoderm

1165. Placenta develops in the embryonic stage in which mammals?

  • A. Eutherian
  • B. Metatheria
  • C. All mammals
  • D. Protheria

Explanation: In eutherians, embryo complete its embryonic development in the uterus. The placenta develops during pregnancy which serves as a connection between the mother and the fetus. Eutherians have a longer period of pregnancy as compared to metatherians. They are viviparous.

Correct answer: Eutherian

1166. Water vascular system is present in which phylum:

  • A. Arthropoda
  • B. Mollusca
  • C. Echinoderms
  • D. Annelida

Explanation: Only echinoderms have a water vascular system (also known as the ambulacral system) that helps them in their living environment.

Correct answer: Echinoderms

1167. The number of pairs of spiracles present in a cockroach is:

  • A. 25
  • B. 10
  • C. 20
  • D. 15

Explanation: A cockroach has 10 pairs of spiracles. In total there are 20 spiracles in a cockroach. Out of which two pairs are present in the thorax and 8 pairs are present in the abdomen region.

Correct answer: 10

1168. The layer absent in diploblastic organisms?

  • A. Mesoderm
  • B. Endoderm
  • C. Mesenchyme
  • D. Ectoderm

Explanation: In diploblastic organisms only two germinal layers i.e. endoderm and ectoderm are present and mesoderm is absent. Mesoderm is a germ layer that is only found in triploblastic organisms. This germ layer gives rise to the bones, connective tissue, skeleton muscles, heart, and the urogenital system.

Correct answer: Mesoderm

1169. Mammary glands are present in?

  • A. All of these
  • B. Eutheria
  • C. Metatheria
  • D. Prototheria

Explanation: All these classes of mammals have mammary glands through which they nourish their young ones. Prototheria are egg-laying mammals, Metatheria are marsupials that give birth to partially developed young ones and Eutheria are placental mammals that give birth to fully developed young ones.

Correct answer: All of these

1170. Which one is not the characteristic of Kingdom Animalia?

  • A. All animals are ingestive heterotrophs
  • B. All animals are eukaryotes
  • C. It is the largest kingdom.
  • D. All animals develop from the dissimilar gametes i.e. large sperm and the small egg

Explanation: The sperm is smaller in size than the ovum. A, B and C are true characteristics of animals.

Correct answer: All animals develop from the dissimilar gametes i.e. large sperm and the small egg