Free Biodiversity and Variety of Life MCQs with Answers

3130 Biodiversity and Variety of Life MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3130 questions · page 127 of 313

1261. Ascaris is

  • A. Diploblastic
  • B. Triploblastic
  • C. Haploid
  • D. Acoelomate

Explanation: Ascaris is a genus of parasitic nematode worms known as the "small intestinal roundworms" that can infect the human small intestine. Ascaris worms are triploblastic, which means they have three germ layers during embryonic development: the ectoderm, mesoderm, and endoderm. They are also pseudocoelomates, meaning they have a body cavity that is not completely lined by mesodermal tissue.

Correct answer: Triploblastic

1262. During development, in an animal, mesoderm layer gives rise to

  • A. Nervous System
  • B. Alimentary canal lining
  • C. Muscular and skeletal system
  • D. Mouth

Explanation: During development, the mesoderm layer gives rise to the muscular system, skeletal system, circulatory system, and other organs such as the kidneys and reproductive system. The ectoderm gives rise to the nervous system and the skin, while the endoderm gives rise to the lining of the digestive and respiratory tracts and other internal organs such as the liver and pancreas.

Correct answer: Muscular and skeletal system

1263. Polymorphism is characteristic feature of

  • A. Porifera
  • B. Cnidaria
  • C. Annelida
  • D. Nematodes

Explanation: Polymorphism refers to occurrence of more than one individual in a single organism, and is a characteristic feature of Cnidarians

Correct answer: Cnidaria

1264. When beef which is not properly cooked is consumed by humans, they become infected by:

  • A. Tapeworm
  • B. Hookworm
  • C. Pinworm
  • D. Roundworm

Explanation: Tapeworm infection is caused by eating improperly cooked beef which usually contains the tapeworm "Taenia Saginata."

Correct answer: Tapeworm

1265. Schistosoma is a parasite that lives in the _ of the host.

  • A. Intestine
  • B. Kidney
  • C. Liver
  • D. Blood

Explanation: Schistosoma parasites can penetrate the skin of a person wading through contaminated water. The parasites mature into adult worms within weeks and live in the blood vessels of the body.

Correct answer: Blood

1266. The cavity between body wall and alimentary canal is:

  • A. Coelom
  • B. Mesoderm
  • C. Endoderm
  • D. Mesoglea

Explanation: Coelom is a cavity between the body wall and alimentary canal which is lined by mesoderm.

Correct answer: Coelom

1267. The layer which forms the lining of digestive tract and glands of digestive system is:

  • A. Ectoderm
  • B. Mesoderm
  • C. Endoderm
  • D. Mesoglea

Explanation: The endoderm is the source of epithelial lining of the digestive tract along with pancreas and gall-bladder.

Correct answer: Endoderm

1268. The site where Ascaris is present:

  • A. Intestine
  • B. Caecum
  • C. Stomach
  • D. Rectum

Explanation: Ascaris lumbricoides is an intestinal parasite of humans. Their common name is roundworms. Ascariasis is the most common roundworm infection. The larvae and adults live in the small intestine and cause infection.

Correct answer: Intestine

1269. The intermediate host for Taenia (tapeworm) is:

  • A. Fish
  • B. Pig
  • C. Anemone
  • D. Coral

Explanation: Pigs serve as an intermediate host for Taenia solium; humans are infected when they ingest an immature tapeworm(a cysticercus) in undercooked pork; leading to harboring of adult sexually active worms within the intestinal tract.

Correct answer: Pig

1270. Common name of the Loligo pealeii is:

  • A. Squid
  • B. Laligo
  • C. Slug
  • D. Oyster

Explanation: Squid is the common name of Loligo pealeii.

Correct answer: Squid