Free Biodiversity and Variety of Life MCQs with Answers

3130 Biodiversity and Variety of Life MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3130 questions · page 181 of 313

1801. The ovary is half­inferior in the flowers of

  • A. Guava
  • B. Plum
  • C. Brinjal
  • D. Cucumber

Explanation: (b): If the gynoecium is situated in the center and other parts of the flower are located on the rim of the thalamus almost at the same level, it is called perigynous. The ovary here is said to be half inferior, e.g., plum, rose, peach

Correct answer: Plum

1802. The technical term used for the androecium in a flower of China rose (Hibiscus rosa sinensis)

  • A. Monadelphous
  • B. Diadelphous
  • C. Polyandrous
  • D. Polyadelphous

Explanation: (a): China rose of Family Malvaceae possess numerous stamens. The filaments of stamens are united in one group thus forming a staminal tube around the style. Such stamens are called monadelphous.

Correct answer: Monadelphous

1803. The scutellum observed in a grain of wheat or maize is comparable to which part of the seed in other monocotyledons?

  • A. Cotyledon
  • B. Endosperm
  • C. Aleurone layer
  • D. Plumule

Explanation: (a): Scutellum is the tissue in a grass wheat or maize seed that lies between the embryo and the endosperm. It is the modified cotyledon, being specialized for the digestion and absorption of the endosperm.

Correct answer: Cotyledon

1804. Which one of the following is a xerophytic plant in which the stem is modified into a flat green and succulent structure?

  • A. Opuntia
  • B. Casuarina
  • C. Hydrilla
  • D. Acacia

Explanation: (a): Opuntia is a xerophytic plant that lives in a dry habitat. The plant has fleshy organs where water and mucilage are stored. The stem is modified into a flat green structure, therefore, Opuntia is also called phylloclades.

Correct answer: Opuntia

1805. The aestivation of petals in the flower of cotton is correctly shown in

  • A. Option-A
  • B. Option-B
  • C. Option-C
  • D. Option-D

Explanation: (d): In cotton, china rose and lady's finger margins of sepals or petals overlap that of the next one this mode of arrangement (aestivation) is called twisted.

Correct answer: Option-D

1806. The correct floral formula of soybean is

  • A. Option-A
  • B. Option-B
  • C. Option-C
  • D. Option-D

Explanation: (c): The plants belonging to the Family Fabaceae such as soybean, pea, sem, moong, gram, etc have the floral formula

Correct answer: Option-C

1807. Consider the following four statements (i), (ii), (iii), and (iv), and select the right option for two correct statements.

  • A. (i) and (iii)
  • B. (i) and (ii)
  • C. (ii) and (iii)
  • D. (iii) and (iv)

Explanation: (b): Flowers in peas have diadelphous stamens. The floral formula for Solanaceae is

Correct answer: (i) and (ii)

1808. A fruit developed from hypanthodium inflorescence is called

  • A. Sorosis
  • B. Syconus
  • C. Caryopsis
  • D. Hesperidium

Explanation: ( b): Syconous fruit develops from a hypanthium inflorescence, e.g..., Ficus. Hypanthium is a box-like inflorescence where the box is formed by the fleshy receptacle. It opens to the exterior by a single pore called the ostiole. The hollow pear-shaped fleshy receptacle encloses a number of minute male and female flowers, it becomes fleshy and forms the fruit.

Correct answer: Syconus

1809. An example of axile placentation is

  • A. Dianthus
  • B. lemon
  • C. Marigold
  • D. Argemone

Explanation: (c: In marigold of Asteraceae the ovary is superior, 2 or 3 locular, placentation is axile,ovules 1 to many per locule, style 1, stigma 2 or 3 lobed.

Correct answer: lemon

1810. Cotyledons and testa respectively are edible parts in

  • A. Walnut and Tamarind
  • B. French bean and Coconut
  • C. Cashew nut and Litchi
  • D. Groundnut and Pomegranate

Explanation: (d): Groundnut is dry, one chambered, one seeded fruit developing from a superior biorpoly carpellary ovary. The edible part is cotyledons and embryo lobe. Pomegranate is balausta type of fruit. The fruits develop from multilocular synca rpous inferior ovary. Testa is fleshy & edible.

Correct answer: Groundnut and Pomegranate