Free Biodiversity and Variety of Life MCQs with Answers

3130 Biodiversity and Variety of Life MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3130 questions · page 210 of 313

2091. Coccobacillus has a shape similar to which of the following?

  • A. Rod
  • B. Egg
  • C. Ball
  • D. None of these

Explanation: d) None of these: If none of the options accurately describes the shape of Coccobacillus, then this would be the correct answer. Coccobacillus is a type of bacteria that has a shape that is intermediate between cocci (spherical) and bacilli (rod-shaped). It is somewhat oval or egg-shaped, but not exactly like an egg.

Correct answer: None of these

2092. Which of the following is a method of asexual reproduction?

  • A. Sporulation
  • B. Fission
  • C. Apomixis
  • D. All of these options are correct

Explanation: Sporulation: Leads to spore formation asexually. Fission: Mechanism of asexual reproduction in prokaryotes. Apomixis: asexual seed formation in higher plants where the ovum gets fertilized by another cell of the embryo sac. Since both cells are of the same parent, the reproduction is asexual regardless of gamete formation taking place. Hence, the all of these options are correct.

Correct answer: All of these options are correct

2093. Which of these is a characteristic of prokaryotic cells?

  • A. Absence of membrane bound cell organelles
  • B. Presence of 70S ribosomes
  • C. Both Options A and B are correct
  • D. None of these

Explanation: Prokaryotic cells lack a nucleus, have no membrane-bound organelles, and have 70S ribosomes.

Correct answer: Both Options A and B are correct

2094. The first bacteria ever to be isolated is?

  • A. Coccus
  • B. Spirochete
  • C. Vibrio
  • D. Bacillus

Explanation: Bacillus, (genus Bacillus), any of a genus of rod-shaped, gram-positive, aerobic or (under some conditions) anaerobic bacteria widely found in soil and water. The term bacillus has been applied in a general sense to all cylindrical or rodlike bacteriaThe first bacteria ever to be isolated is Bacillus" anthracis by Rober Koch about 1877.

Correct answer: Bacillus

2095. Robert Koch discovered bacteria that causes:

  • A. Tuberculosis and typhoid
  • B. Tuberculosis and measels
  • C. Tuberculosis and cholera
  • D. All of the above

Explanation: Robert Koch discovered the anthrax disease cycle and the bacteria responsible for "tuberculosis and cholera".Option A,B and D are incorrect

Correct answer: Tuberculosis and cholera

2096. The two domains to which prokaryotes are classified into are which of the following?

  • A. Bacteria and Protista
  • B. Archaea and Eukarya
  • C. Eukarya and Monera
  • D. Eubacteria and archaea

Explanation: d) Eubacteria and Archaea: This option is correct. Eubacteria, also known as true bacteria, is a group of prokaryotes that are common and widely studied.

Correct answer: Eubacteria and archaea

2097. Flagella are basically composed of a:

  • A. Protein
  • B. Chemical
  • C. Enzyme
  • D. None of the above options are correct

Explanation: Flagella are made up of a protein called flagellin, which forms long filaments that are the structural backbone of the flagellum.

Correct answer: Protein

2098. Which of the following is basic function of bacterial slime and capsule?

  • A. Protection from enviroment
  • B. Protection from engulfment
  • C. Protection from osmotic lysis
  • D. All of the above

Explanation: The capsule is tightly bound to the bacterial cell. It is a part of the cell envelope. It protects cells from engulfment by eukaryotic cells such as macrophages and it also protects the cells from pathogenicity.

Correct answer: Protection from engulfment

2099. Microbiologists place bacteria in the following major catogories:

  • A. Archaebacteria and vibrio bacteria
  • B. Eubacteria and Streptococus
  • C. Eubacteria and Archaebacteria
  • D. Cyanobacteria and Archaebacteria

Explanation: Eubacteria and Archaebacteria are the two main domains of prokaryotic organisms.Eubacteria are the most familiar type of bacteria that live in a wide range of habitats, including soil, water, and human bodies. They have a cell wall made of peptidoglycan, which makes them structurally different from Archaea.archaea, on the other hand, are a unique group of prokaryotes that have distinct characteristics from eubacteria. They were once classified as a type of bacteria, but later studies showed that they are more closely related to eukaryotes. Archaea can live in extreme environments, such as hot springs, hydrothermal vents, and salty lakes.

Correct answer: Eubacteria and Archaebacteria

2100. What is true for pili and flagella-like structures of bacteria?

  • A. Both are same in size
  • B. Both help in movement
  • C. Both are composed of proteins
  • D. All of the above options are correct

Explanation: Option A: This is not the correct option because pili are smaller than flagella.Option B: Flagella help in locomotion while pili are used in conjugation therefore this is not the correct option.Option C: This is the correct option. Flagella are made up of a protein called flagellin whereas pili are made of a protein called pilin.Option D: Option A and B are incorrect therefore this cannot be the correct option.

Correct answer: Both are composed of proteins