Free Biodiversity and Variety of Life MCQs with Answers

3130 Biodiversity and Variety of Life MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3130 questions · page 220 of 313

2191. Misuse of antibiotics can cause the following, EXCEPT:

  • A. Discoloration of teeth in young children
  • B. Dumbness
  • C. Allergic reactions
  • D. Discoloration of teeth in young children, causing deafness and allergic reactions

Explanation: Misuse of antibiotics can cause various side effects and issues. but it does not cause "dumbness". It's essential use antibiotics responsibly and as prescribed by a healthcare professional to avoid potential adverse effects.

Correct answer: Dumbness

2192. Misuse of streptomycin can cause:

  • A. Deafness
  • B. Death
  • C. Allergic reactions
  • D. Discoloration of teeth

Explanation: Misuse of streptomycin can lead to irreversible damaga to the auditory nerve, causing hearing loss or deafness. This drug can have toxic effects on the ears. particularly when used inappropriately or for prolonged periods.

Correct answer: Deafness

2193. Exceptions to the basic shapes of bacteria are:

  • A. Spindle-shaped bacteria
  • B. Filamentous bacteria
  • C. Lobed bacteria
  • D. Spindle-shaped, Filamentous, Lobed, and Star-like bacteria

Explanation: These forms represent exceptions to the basic bacterial shapes of cocci (round), bacilli (rod-shaped), and spirilla [helical. These unique forms include trichome-forming. sheathed, stalked, square, star-shaped, lobed, and filamentous bacteria, which do not fit into the three basic categories.

Correct answer: Spindle-shaped, Filamentous, Lobed, and Star-like bacteria

2194. Maintaining the microbial population at a constant level is called:

  • A. Microbistatic approach
  • B. Microbicidal approach
  • C. Bactericidal approach
  • D. Antenatal approach

Explanation: Reproductive capacities of the cells are inhibited and the population of microbes is maintained at constant size by microbistatic.

Correct answer: Microbistatic approach

2195. Germ theory was presented by:

  • A. Robert Koch
  • B. Antonie van Leeuwenhoek
  • C. Robert Hooke
  • D. Robert Brown

Explanation: Proposing the germ theory of disease was the crowning achievement of the French scientist Robert Koch. Robert Hooke discovered the Law of Elasticity (or Hooke's Law) and did a huge amount of work on cell theory. Robert Brown used a microscope to describe the nucleus of a cell. He also developed the idea of what is now called the Brownian motion which explained the random movement of minute particles in a fluid.

Correct answer: Robert Koch

2196. Rod-shaped bacteria are known as:

  • A. Cocci
  • B. Bacilli
  • C. Spirilla
  • D. None of these

Explanation: Bacteria are classified according to their shape, or morphology. Spherical bacteria are known as cocci, rod-shaped bacteria are bacilli, and spiral-shaped bacteria are spirilla.

Correct answer: Bacilli

2197. Which of the following is true of both bacterial conjugation and meiosis?

  • A. Both processes produce four haploid cells
  • B. Both processes are a form of asexual reproduction.
  • C. Both processes involve genetic recombination
  • D. None of these

Explanation: This means that they both involve the mixing of genetic material from two different cells. In bacterial conjugation, the plasmid that is transferred can contain new genes that can be incorporated into the recipient cell's genome. In meiosis, the chromosomes are recombined, which means that they are exchanged between the two homologous chromosomes. This process results in the production of new combinations of genes, which is essential for genetic diversity.

Correct answer: Both processes involve genetic recombination

2198. A Dutch scientist firstly observed very small creatures in:

  • A. Vinegar
  • B. Saliva
  • C. Rain water
  • D. All of Above

Explanation: Correct option is C. Anton Van Leeuwenhoek is known as the father of microbiology due to his findings with his novel microscopes. No one of his time had microscopes that were able to see things as small as he saw. He was the first to see single-cell organisms. A V Leeuwenhoek discovered bacteria in rainwater.

Correct answer: Rain water

2199. Cell wall is only absent in the following group of bacteria

  • A. Staphylococci
  • B. Pseudomunas
  • C. Diplococcus pneumonia
  • D. Mycoplasmas

Explanation: Correct option is D. Examples of bacteria that lack a cell wall are Mycoplasma and L-form bacteria. Mycoplasma is an important cause of disease in animals and is not affected by antibiotic treatments that target cell wall synthesis.

Correct answer: Mycoplasmas

2200. What is the strengthening material of the prokaryotic cell wall?

  • A. Cellulose
  • B. Chitin
  • C. Silica waxes and lignin
  • D. Peptidoglycan or murein

Explanation: Prokaryotic cell wall; It lacks cellulose. Its strengthening material is peptidoglycan or murein.

Correct answer: Peptidoglycan or murein