Free Biodiversity and Variety of Life MCQs with Answers

3130 Biodiversity and Variety of Life MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3130 questions · page 3 of 313

21. Which of the following immunoglobulins does constitute the largest percentage in human milk?

  • A. IgA
  • B. IgG
  • C. IgD
  • D. IgM

Explanation: IgA immunoglobulins are the second most abundant class of immunoglobulins, which are mainly found in sweat, tears, saliva, mucus, colostrum, and gastrointestinal secretions.

Correct answer: IgA

22. Which of the following diseases is caused by a protozoan?

  • A. Babesiosis
  • B. Blastomycosis
  • C. Syphilis
  • D. Influenza

Explanation: Babesiosis is a malaria-like parasitic disease caused by infection with Babesia, a parasitic protozoan. Babesiosis has long been recognized as a disease of cattle and other domestic animals until human forms of babesiosis were discovered. Babesia parasites reproduce in the red blood cells of mammals and cause hemolytic anemia, quite similar to malaria. The parasite is transmitted by ticks.

Correct answer: Babesiosis

23. A grafted kidney may be rejected in a patient due to:

  • A. Passive immune response
  • B. Innate immune response
  • C. Humoral immune response
  • D. Cell-mediated immune response

Explanation: Cell-mediated immune response(CMIS) consists of T-lymphocytes. It reacts against transplants. Transplantation may result in the rejection of the transplanted organs. The immune system recognizes the protein in the transplanted tissue or organ as foreign and initiates cellular immunity against it.

Correct answer: Cell-mediated immune response

24. The active form of Entamoeba histolytica feeds upon:

  • A. Food in intestine
  • B. Blood only
  • C. Erythrocytes, mucosa and submucosa of the colon
  • D. Mucosa and submucosa of colon only

Explanation: Entamoeba histolytica(Gr., entos: within+amoeba: change+histones: tissue + lysis: dissolve) is the causative organism of amoebic dysentery or amoebiasis in man. It is a microscopic endoparasite of man. It is commonly found in the upper part of the large intestine(colon) and is very often lodged in the liver, lungs, brain, and testes. In its life cycle, it occurs in three distinct forms (i) trophozoite or magna form, (ii) precystic or minuta form, and (iii) cystic form. Trophozoite is the most active, motile, and feeding form which is pathogenic to man. It lives in the mucous and submucous layers of the colon and feeds on these layers and erythrocytes.

Correct answer: Erythrocytes, mucosa and submucosa of the colon

25. HIV that causes AIDS first starts destroying:

  • A. Helper T lymphocytes
  • B. Thrombocytes
  • C. B lymphocytes
  • D. Leucocytes

Explanation: The AIDS retrovirus, called human immunodeficiency virus(HIV), mounts a direct attack on CD4 + T-helper cells because it recognizes the CD4 coreceptors associated with these cells. HIV's attack on CD4 + T cells cripples the immune system in at least three ways. First, HIV-infected cells die only after releasing replicated viruses that infect other CD4 + T cells, until the entire population of CD4 + T cells is destroyed. Second, HIV causes infected CD4 + T cells, to secrete a soluble suppressing factor that blocks other T cells from responding to the HIV antigen. Finally, HIV may block transcription of MHC genes, hindering the recognition and destruction of infected CD4 + T cells, and thus protecting those cells from any remaining vestiges of the immune system. The combined effect of these responses to HIV infection is to wipe out the human immune defense.

Correct answer: Helper T lymphocytes

26. Which is the particular type of drug that is obtained from the plant whose flowering branch is shown here?

  • A. Hallucinogen
  • B. Depressant
  • C. Stimulant
  • D. Pain killer

Explanation: The plant illustrated in the diagram is Datura. It is a genus of flowering plants in the family Solanaceae. Seeds of Datura stramonium are misused for their hallucinogenic properties because of the presence of anticholinergic alkaloids atropine, hyoscyamine, and scopolamine(= hyoscine). However, even in slight excess, they can cause death. Ingesting or coming into contact with parts of the plant can lead to a range of symptoms, including hallucinations, delirium, blurred vision, dry mouth, and other severe health effects. In some cases, ingesting Datura can be fatal.

Correct answer: Hallucinogen

27. At which stage of HIV infection does one usually show symptoms of AIDS?

  • A. Within 15 days of sexual contact with an infected person
  • B. When the infected retro virus enters host cells
  • C. When HIV damages a large number of helper T-lymphocytes
  • D. When the viral DNA is produced by reverse transcriptase

Explanation: AIDS is a disorder of the cell-mediated immune system of the body. The virus responsible for AIDS is HIV(Human immunodeficiency virus). There is a reduction in the number of helper T cells which stimulate antibody production by B-cells. This results in the loss of natural defense against viral infection. HIV attacks the immune system, specifically targeting the CD4 cells (T cells). HIV infection progresses through several stages by infecting Helper T cells.

Correct answer: When HIV damages a large number of helper T-lymphocytes

28. Infection of Ascaris usually occurs by:

  • A. Tsetse fly
  • B. Mosquito bite
  • C. Drinking water containing eggs of Ascaris
  • D. Eating imperfectly cooked pork

Explanation: Man acquires infection of Ascaris by directly ingesting Ascaris eggs, containing the infective second-stage larva, with contaminated food or water. The life cycle of Ascaris is monogenetic. There is no vector or intermediate host. Infection with Ascaris, a type of parasitic roundworm, typically occurs through the ingestion of Ascaris eggs.

Correct answer: Drinking water containing eggs of Ascaris

29. Identify the site where Wuchereria bancrofti is normally found in the human body:

  • A. Muscles of the legs
  • B. Blood vessels of the thigh region
  • C. Skin between the fingers
  • D. Lymphatic vessels of the lower limbs

Explanation: Wuchereria bancrofti is a dreaded human parasite. It is a digenetic parasite completing its life cycle in two hosts the final host is man harboring the adult worm. The disease passes through four stages in human beings: In the first stage, the patient has increased eosinophils, and enlarged lymph nodes. The second or carrier stage is symptomless. The third stage is characterized by filarial fever, inflammation of lymph nodes (lymphadenitis) and lymph vessels (lymphangiectasis), and reversible lymphoedema(excess fluid in tissues due to 387 obstruction of lymph vessels) in various body parts. The fourth or final stage is manifested by lymphoedema accompanied by thickening of subcutaneous tissues and skin so that there is permanent swelling mostly of feet, legs, thighs, scrotal sacs, breast, etc. It is called elephantiasis.

Correct answer: Lymphatic vessels of the lower limbs

30. Which one of the following is a hallucinogenic drug?

  • A. Caffeine
  • B. Morphine
  • C. Lysergic acid diethylamide
  • D. Opium

Explanation: LSD is a psychedelic drug since it causes optical and auditory hallucinations and induces behavioral abnormalities. Opium and morphine are opiate narcotics that suppress brain activity and relieve pain. Caffeine is a stimulant that temporarily stimulates the nervous system. Lysergic acid diethylamide, commonly known as LSD, is a potent hallucinogenic drug.

Correct answer: Lysergic acid diethylamide