Free Biodiversity and Variety of Life MCQs with Answers

3130 Biodiversity and Variety of Life MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3130 questions · page 92 of 313

911. The central nervous system of chordates is:

  • A. Ventral
  • B. Ventral and hollow
  • C. Lateral
  • D. Dorsal and hollow

Explanation: The central nervous system of all chordates is dorsal and hollow.

Correct answer: Dorsal and hollow

912. Bulanoglossus and Saccoglossus are members of:

  • A. Echinodermata
  • B. Annelida
  • C. Nematoda
  • D. Hemichordata

Explanation: Balanoglossus and Saccoglossus belong to phylum hemichordata.

Correct answer: Hemichordata

913. All are characteristics of mollusks except:

  • A. Soft-bodied
  • B. Triploblast
  • C. Bilateral symmetry
  • D. Pseudocoelomates

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Pseudocoelomates

914. The body cavity is truly divided in all of the following except:

  • A. Molluscs
  • B. Arthropods
  • C. Annelids
  • D. Roundworms

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Roundworms

915. Highly organized mesoderm represents:

  • A. Complex organ formation
  • B. Radial symmetry
  • C. Simple organ formation
  • D. Bilateral symmetry

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Complex organ formation

916. Which of the following is the outer layer of the mesoderm?

  • A. Parietal
  • B. Visceral
  • C. Intestinal
  • D. Muscular

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Parietal

917. Which one of the following is correct about parazoa?

  • A. Radial symmetry
  • B. Triploblastic organization
  • C. Indeterminate shape
  • D. Indeterminate cleavage

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Indeterminate shape

918. During embryonic development the mouth is formed at some distance anterior to the blastopore and the blastopore forms the anus in:

  • A. Echinoderms
  • B. Mollusca
  • C. Nematoda
  • D. Aschelminthes

Explanation: A. When blastopore develops into anus then these animals are called deuterostomates. Echinoderms and chordates are deuterostomates. B. Molluscs are protostomates , in them blastopore develops into mouth . C. Nematods are pseudocoelomates therefore they are not grouped into protostomes and deuterostomes. D. These are also pseudocoelomates.

Correct answer: Echinoderms

919. Saclike digestive system is present in:

  • A. Cnidarian
  • B. Platyhelminthes
  • C. Arthropoda
  • D. Chordates

Explanation: Platyhelminthes has flat worms. They are triploblastic and have mouth which opens into a gut but no anus so their digestive system is termed as sac like.

Correct answer: Platyhelminthes

920. Which one of the following is an example of a radial organism?

  • A. Planaria
  • B. Human
  • C. Sea anemone
  • D. Insects

Explanation: Sea anemone belongs to phylum Cnidaria, which are radially symmetrical.Radial symmetry is a property of an item (e.g., a shape or an animal) that can be divided into two matching halves by many different lines, which all intersect one another at a single point in the center.

Correct answer: Sea anemone