Free Kingdom Animalia MCQs with Answers

912 Kingdom Animalia MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

912 questions · page 18 of 92

171. Which one of the following is the primary host of liver fluke?

  • A. Man
  • B. Snail
  • C. Sheep
  • D. Dog

Explanation: Sheep is the primary host of liver fluke.

Correct answer: Sheep

172. Which one of the following is an example of a free-living carnivorous flatworm?

  • A. Liver fluke
  • B. Tapeworm
  • C. Dugesia
  • D. Schistosoma

Explanation: Dugesia are camivores, and they eat other small invertebrates and dead or decaying animals.

Correct answer: Dugesia

173. Polymorphism is a feature exhibited by members of:

  • A. Coelenterates
  • B. Porifera
  • C. Arthropoda
  • D. Platyhelminthes

Explanation: Polymorphism refers to the occurrence of structurally and functionally more than two different types of individuals within the same organism. It is a characteristic feature of Cnidarians (Coelenterates), particularly the polyp and medusa forms, or of zooids within colonial organisms like those in hydrozoa.

Correct answer: Coelenterates

174. In arthropods, the body cavity is in the form of:

  • A. Coelom
  • B. Pseudocoelom
  • C. Haemocoel
  • D. Enteron

Explanation: In arthropods, the body cavity is in the form of haemocoel.

Correct answer: Haemocoel

175. Name of common gut roundworm parasite of humans and pigs.

  • A. Ascaris lumbericoides
  • B. Pheretima posthuma
  • C. Lumbericus terresaris
  • D. Hirudo medicinalis

Explanation: Ascaris worms inhabit the lumen of the small intestine, usually in the jejunum or ileus. They have a life span of 10 months to 2 years and then are passed in the stool.

Correct answer: Ascaris lumbericoides

176. _is a good example of polymorphism.

  • A. Hydra
  • B. Obelia
  • C. Starfish
  • D. Euplectella

Explanation: Polymorphism refers to the occurrence of structurally and functionally more than two different types of individuals within the same organisms. It is a characteristic icature of Cnidarians (Coelenterates), particularly the polyp and medusa forms, or of zooids within colonial organisms like Obelia.

Correct answer: Obelia

177. In radial symmetry, all body parts are arranged around the central axis. Radial symmetry represents_mode of life.

  • A. Sessile
  • B. Active
  • C. Streamlined
  • D. Parasitic

Explanation: In radial symmetry all body parts are arranged around the central axis. Radial symmetry represents sessile mode of life.

Correct answer: Sessile

178. Pseudo-coelomates have a body cavity but it is not true coelom. Which one of the following is included in the group?

  • A. Planaria
  • B. Earthworm
  • C. Tapeworm
  • D. Ascaris

Explanation: Ascaris belong to the phylum Nematoda of super phylum Aschelminthes. They have a cylindrical body without showing any metamerism, a pseudococl (false coelom) and a complete digestive tract lined by endodermal epithelium.

Correct answer: Ascaris

179. The body of_ consists of segments called Proglottids, which contain mainly sex organs.

  • A. Planaria
  • B. Fasciola
  • C. Ascaris
  • D. Tapeworm

Explanation: The major part of the tapeworm is called strobila and it consists of seginents, proglottids. They each contain both male and female reproductive organs.

Correct answer: Tapeworm

180. Snails are the intermediate hosts in:

  • A. Fasciola hepatica
  • B. Schistosoma
  • C. Taenia solium
  • D. Ancylostoma duodenale

Explanation: Snails are the intermediate hosts of Fasciola hepatica.

Correct answer: Fasciola hepatica