Free Kingdom Animalia MCQs with Answers

912 Kingdom Animalia MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

912 questions · page 2 of 92

11. Which of the following characteristics is mainly responsible for diversification of insects on land?

  • A. Exoskeleton
  • B. Eyes
  • C. Segmentation
  • D. Bilateral symmetry

Explanation: Exoskeleton made of cuticle has enabled insects to live on land and to diversify to almost all the possible habitats. It gives them protection, support and also helps to prevent desiccation.

Correct answer: Exoskeleton

12. Select the taxonomy mentioned that represents both marine and fresh water species.

  • A. Echinoderms
  • B. Ctenophora
  • C. Cephalochordata
  • D. Cnidaria

Explanation: Cnidarians are the sac-like animals which are aquatic. They are mostly marine except a few like hydra which are fresh water. They are the simplest organisms that have attained a tissue level of organization. Members of Ctenophora, Cephalochordata and Echinodermata are exclusively marine.

Correct answer: Cnidaria

13. Which one of the following living organisms completely lacks a cell wall?

  • A. Cyanobacteria
  • B. Sea fan (Gorgonia)
  • C. Saccharomyces
  • D. Blue green algae

Explanation: Gorgonia (sea fan) is an animal belonging to phylum Coelenterata. All animals lack a cell wall.

Correct answer: Sea fan (Gorgonia)

14. Planaria possesses a high capacity of:

  • A. Metamorphosis
  • B. Regeneration
  • C. Alternation of generation
  • D. Bioluminescence

Explanation: Planaria possesses high degree of regeneration. Both epimorphosis (in which the missing parts are formed) and morphallaxis (in which the whole body can be regenerated from a fragment of the body) occur.

Correct answer: Regeneration

15. Which of the following are correctly matched with respect to their taxonomic classification?

  • A. Housefly, butterfly, Insecta tsetse fly, silverfish
  • B. Spiny anteater, sea urchin, sea cucumber
  • C. Flying fish, Cuttle fish, Pisces silver fish
  • D. Centipede, millipede, Insecta spider, scorpion

Explanation: Houseflies, butterflies, tsetse flies, and silverfish all belong to the same phylum in the animal kingdom, which is Arthropoda. Spiny ant eater (Echidna) is a prototherian mammal whereas, sea urchins and sea cucumbers are echinoderms. Silver fish (Lepisma) is an insect, Cuttle fish (Sepia) is a mollusc and flying fish (Exocoetus) is a bony fish. Centipede is class chilopoda, Millipede is class diplopoda and Scorpion and Spider are class arachnida of Phylum Arthropoda.

Correct answer: Housefly, butterfly, Insecta tsetse fly, silverfish

16. One of the representatives of Phylum Arthropoda is:

  • A. Puffer fish
  • B. Flying fish
  • C. Cuttle fish
  • D. Silver fish

Explanation: Phylum Arthropoda is the largest phylum of Animalia which includes insects. Examples include Apis, silkworm, Laccifer, silver fish (Lepisma), locust, etc. Puffer fish and flying fish (Exocoetus) are examples of superclass Pisces, while cuttle fish (Sepia) belongs to Mollusca.

Correct answer: Silver fish

17. The characteristics of Class Reptilia are:

  • A. Body covered with moist skin which is devoid of scales, the ear is represented by a tympanum, alimentary canal, urinary and reproductive tracts open into a common cloaca
  • B. Fresh water animals with bony endoskeleton, airbladder to regulate buoyancy
  • C. Marine animals with cartilaginous endoskeleton, body covered with placoid scales
  • D. Body covered with dry and cornified skin, scales over the body are epidermal, they do not have external ears

Explanation: Reptiles represent the first class of vertebrates fully adapted for life in dry places on land. The characters of reptiles are in fact a combination of characters that are found in fish and amphibians on one hand and birds and mammals on the other. Their exoskeleton is of horny epidermal scales, shields, plates and scutes. The skin is dry, cornified and devoid of glands. Reptiles lack external ears and have immovable eyelids.

Correct answer: Body covered with dry and cornified skin, scales over the body are epidermal, they do not have external ears

18. Which one of the following groups of animals reproduces only by sexual means?

  • A. Cnidaria
  • B. Porifera
  • C. Protozoa
  • D. Ctenophora

Explanation: In ctenophores, asexual reproduction is absent. They are monoecious and fertilization is generally external. In cnidaria, asexual reproduction (budding) is found in the polyps and sexual reproduction is found in the medusa form. Both asexual and sexual reproduction occur in porifera (sponges). Asexual reproduction occurs by budding and gemmules. In protozoa, asexual reproduction takes place by binary fission, budding etc. and sexual reproduction takes place by syngamy and conjugation.

Correct answer: Ctenophora

19. Which one of the following animals is correctly matched with its one characteristic and the taxon?

  • A. Millipede - Ventral Nerve Cord - Arachnida
  • B. Sea Anemone - Triploblastic - Cnidaria
  • C. Silverfish - Pectoral and Pelvic Fins - Chordata
  • D. Duckbilled Platypus - Oviparous - Mammalia

Explanation: The duckbilled platypus is a unique mammal belonging to the order Monotremata within the class Mammalia. It is one of the few mammals that lay eggs (oviparous) instead of giving birth to live young.

Correct answer: Duckbilled Platypus - Oviparous - Mammalia

20. Sharks and dogfishes differ from skates and rays because:

  • A. Their gill slits are ventrally placed
  • B. Their head and trunk are widened considerably
  • C. There is distinct demarcation between body and tail
  • D. Their pectoral fins distinctly marked off from cylindrical bodies

Explanation: Sharks and dogfishes have a cylindrical body while skates and rays have both of their pectoral fins fused. It gives a winglike appearance and is not distinct from the body.

Correct answer: Their pectoral fins distinctly marked off from cylindrical bodies