Free Kingdom Animalia MCQs with Answers

912 Kingdom Animalia MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

912 questions · page 76 of 92

751. Free living example of Platyhelminthes is?

  • A. Dugesia
  • B. Fasciola
  • C. Taenia
  • D. All of these

Explanation: Option Ais correct.Yes, Dugesia is a free-living example of Platyhelminthes. Platyhelminthes are a phylum of animals that includes flatworms. Flatworms are invertebrates, which means they do not have a backbone. They are also triploblastic, which means they have three germ layers in their embryos. There are two main classes of Platyhelminthes: Turbellarians and Trematodes. Dugesia is a type of Turbellarian, which are free-living flatworms. Dugesia are found in freshwater habitats, such as ponds and streams. They are typically small, measuring only a few centimeters in length. They have a flattened body with a smooth, slippery surface. Dugesia are carnivores, and they eat small invertebrates, such as insects and worms. They have a simple digestive system that consists of a mouth, a pharynx, and an intestine.

Correct answer: Dugesia

752. Which of the following are motile zooids in cnidarians?

  • A. polyps
  • B. Medusae
  • C. Both A and B
  • D. None of these

Explanation: Polyps are sessile, or attached, zooids in cnidarians. They are typically cup-shaped and have tentacles that they use to capture prey. Medusae are free-swimming zooids in cnidarians. They are typically bell-shaped and have tentacles that they use to capture prey.

Correct answer: Medusae

753. Which of following system is segmentally arranged in annelids?

  • A. Excretory system
  • B. Digestive system
  • C. Circulatory system
  • D. Nervous system

Explanation: The circulatory system in annelids is segmentally arranged with segmental vessels distributing blood along the body segments.

Correct answer: Circulatory system

754. Which statement correctly describes the alimentary canal of Hydra?

  • A. The alimentary canal is formed from the endodermal cells
  • B. The alimentary canal has a single opening
  • C. The alimentary canal is sac-like
  • D. All of these

Explanation: All three statements correctly describe the alimentary canal of Hydra.

Correct answer: All of these

755. Polychaeta have which of the following organs?

  • A. Tentacles
  • B. Palps
  • C. Eyes
  • D. Both B and C

Explanation: This is correct as polychaetes have sensory palps and they have well developed eyes with photoreceptors.

Correct answer: Both B and C

756. Coelom that develops from the archenteron as outpouching is?

  • A. Pseudocoelom
  • B. Enterocoelom
  • C. Schizocoelom
  • D. Both a and b

Explanation: An enterocoelom is a true coelom that develops from the archenteron during embryonic development. In organisms that exhibit enterocoely, the coelom forms as outpouchings or cavities that pinch off from the archenteron and become surrounded by mesodermal tissue. This process is called enterocoely. Examples of organisms that develop an enterocoelom include echinoderms (e.g., sea stars) and chordates (including vertebrates).

Correct answer: Enterocoelom

757. In most triploblasts after embryonic development the three layers are represented as?

  • A. Separate layer of cells
  • B. Structure formed from them
  • C. Their function in body
  • D. Structure associated with them

Explanation: 3 different structures are formed the 3 layers in triploblast after embryonic developement. These structures are known as ectoderm, mesoderm and endoderm.

Correct answer: Structure formed from them

758. Which one of the following statements about all the four of Spongilla, leech, dolphin and penguin is correct?

  • A. Penguin is homeothermic while the remaining three are poikilothermic
  • B. Leech is a freshwater form while all others are marine
  • C. Spongilla has special collared cells called choanocytes which are not found in the remaining three
  • D. All are bilaterally symmetrical.

Explanation: Spongilla is a common, widely distributed fresh water sponge belonging to phylum porifera. Canal system in Spongilla is essentially of rhagon type with choanocytes restricted to small rounded chambers. It is not found in leeches, dolphins or penguins.

Correct answer: Spongilla has special collared cells called choanocytes which are not found in the remaining three

759. Animals of grade radiata are:

  • A. Diploblastic
  • B. Acoelomate
  • C. Triploblastic
  • D. Pseudocoelomate

Explanation: Grade radiata animals, such as those in the phylum Cnidaria, are diploblastic, meaning they develop from two primary germ layers: the ectoderm and endoderm.

Correct answer: Diploblastic

760. In coelomate the layer that surround endoderm is:

  • A. Coelomic Epithelium
  • B. Ectoderm
  • C. Visceral mesoderm
  • D. Parietal Mesoderm

Explanation: In coelomates, the mesoderm splits to form the coelom. The visceral layer of mesoderm surrounds the endoderm (gut), while the parietal layer lines the body wall.

Correct answer: Visceral mesoderm