Free Kingdom Animalia MCQs with Answers

912 Kingdom Animalia MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

912 questions · page 89 of 92

881. Spiders belong to class:

  • A. Crustacea
  • B. Myriapoda
  • C. Arachnida
  • D. Hexapoda

Explanation: Spiders belong to the class Arachnida, which includes joint-legged animals like scorpions, ticks, and mites. Arachnids are distinct from other arthropods due to their eight-legged structure, lack of antennae, and body divided into two main segments. Unlike crustaceans, arachnids are not primarily aquatic. They also differ from myriapods, which have many body segments and legs, and from hexapods (insects), which have six legs and three body segments.

Correct answer: Arachnida

882. Lobsters belong to class:

  • A. Myriapoda
  • B. Arychnida
  • C. Hexapoda
  • D. Crustacean

Explanation: Crustaceans form a very large group of arthropods, which includes crabs, lobsters, crayfish etc. They are distinguished from other groups, like insects by possession of biramous limbs an the nauplius form of the larvae. Hence the answer is D.

Correct answer: Crustacean

883. The gills are covered by operculum in

  • A. Bony fishes
  • B. Cartllaginous fishes
  • C. Lung fishes
  • D. Jawless fishes

Explanation: The operculum is a hard, plate-like bony flap that covers the gills of a bony fish protecting the gills and also serves a role in respiration. Hence the answer will be A.

Correct answer: Bony fishes

884. Which one of the following animals is filter feeder?

  • A. Teeth
  • B. Sycon
  • C. Fresh water mussels
  • D. Jelly fish

Explanation: Sycon are sponges that receive food particles with the help of collar cells, therefore are called filter feeders.

Correct answer: Sycon

885. Which one of the following animals is viviparous?

  • A. Rat
  • B. Kangaroo
  • C. Duckbilled platypus
  • D. Spiny ant eater

Explanation: Viviparous species are those who give birth to living young ones directly instead of laying eggs. Rats are viviparous, therefore the correct answer will be A.

Correct answer: Rat

886. Which of the following animal is included in protostome?

  • A. Sea horse
  • B. Sea mouse
  • C. Sea cucumber
  • D. Sea lion

Explanation: Annelids, Molluscs, and arthropods fall into the category of protostomes. Sea mice belong to the phylum annelida, therefore they are protostomes.Sea lions, and sea horses are chordates, whereas sea cucumbers are echinoderms.Protostomes are organisms in which blastopore develops into the mouth. These include phylums Annelida, Arthropoda, Mollusca.Deuterostomes are organisms in which blastopore develops into anus first and later into mouth. These include phylums Echinodermata, Hemichordate, Chordata.

Correct answer: Sea mouse

887. How many waling legs are present in arachnids?

  • A. 4
  • B. 6
  • C. 8
  • D. 10

Explanation: Arachnids(spider-like) is a class of Phylum Arthropoda with 4 pairs of legs, so a total of 8 legs.

Correct answer: 8

888. In octopus, the foot is modified into:

  • A. Disc
  • B. Arm
  • C. Foot
  • D. Siphon

Explanation: The muscular foot has been modified in cephalopods (Octopus) to form the tentacles and the siphon.The siphon is the tubular portion of the octopus that can draw water in and out of its body using its muscular mantle. This action allows oxygenated water to flow over its internal gills so that it can breathe.

Correct answer: Siphon

889. Which of the following is included in deuterestome?

  • A. Brittle star
  • B. Scorpion
  • C. Chaetopterus
  • D. Unio

Explanation: Brittle Stars are Echinoderms which are marine animals having radial symmetry with five parts, often with spines. So it is a deuterostome. Deuterostomia are animals typically characterized by their anus forming before their mouth during embryonic development.

Correct answer: Brittle star

890. Which of the following fish have 14 pairs of gill slits?

  • A. Dogfish
  • B. Lamprey
  • C. Catfish
  • D. Ray fish

Explanation: Maximum number of gill slits present in cyclostomes . Cyclostomes have 6-15 pairs of gills. Lampreys are example of cyclostomes.

Correct answer: Lamprey