Free Kingdom Fungi MCQs with Answers

252 Kingdom Fungi MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

252 questions · page 18 of 26

171. Fungi have been assigned to a separate kingdom because they are distinct from:

  • A. Plants
  • B. Animals
  • C. Protists
  • D. Rest of the eukaryotes

Explanation: Answer is "Rest of the eukaryotes"Explanation: With respect to nuclear mitosis and molecular data fungi resemble none of the other eukaryote.

Correct answer: Rest of the eukaryotes

172. Pick up the notorious fungus:

  • A. Mushrooms
  • B. Morels
  • C. Smuts
  • D. Truffles

Explanation: Answer is "Smuts"Explanation: Smuts are such fungi which are pathogenic to cereal crops particularly to wheat, barley, oat, maize etc.

Correct answer: Smuts

173. Histoplasmosis can be serious and fatal if it spreads in:

  • A. Blood stream
  • B. Nervous system
  • C. Organs other than lungs
  • D. Blood stream and then to other organs

Explanation: Answer is "Blood stream and then to other organs"Explanation: Because systemic fungus is difficult to be controlled and eradicated.

Correct answer: Blood stream and then to other organs

174. Aspergillosis is caused by:

  • A. Aspergillus fumigatus
  • B. Aspergillus albicans
  • C. Aspergillus notatum
  • D. Penicillium notatum

Explanation: Answer is "Aspergillus fumigatus"Explanation: As the name indicates

Correct answer: Aspergillus fumigatus

175. Fungus causes:

  • A. Root rot in cotton
  • B. Scab in cotton
  • C. Brown rot in cotton
  • D. Ergot in cotton

Explanation: Answer is "Root rot in cotton"Explanation:

Correct answer: Root rot in cotton

176. Rust and smut cause extensive damage to following crops:

  • A. Wheat, corn, rice
  • B. Peaches, Plums, Apricots
  • C. Sugarcane, Potato, Cotton
  • D. Cotton, Apple, Rye

Explanation: Answer is "Wheat, Corn, Rice"Explanation: These are obligate parasites of cereal crops i.e. members of family poaceae.

Correct answer: Wheat, corn, rice

177. _ has also been used for genetic research.

  • A. Pink bread mold
  • B. Blue bread mold
  • C. Black bread mold
  • D. Pink bread mold called Neurospora

Explanation: Answer is "Pink bread mold called Neurospora"Explanation: Neurospora Crassa is a model organism because it is easy to grow and have haploid life cycle that makes genetic analysis simple since recessive traits will be shown in the offspring. For example, it was used by Beadle and Tatum in their experiments

Correct answer: Pink bread mold called Neurospora

178. It is used to relieve one kind of headache called migraine:

  • A. Lovastatin
  • B. Cyclosporine
  • C. Ergotine
  • D. Griseofulvin

Explanation: Answer is "Ergotine"Explanation: It is also called ergotamine. It have structural similarity with neurotransmitters such as serotonin, dopamine and epinephrine. It induces the constriction of the intracranial extra cerebral blood vessels to relieve migraine.

Correct answer: Ergotine

179. Because of its fermenting ability, it is used in the production of bread and liquor:

  • A. Saccharomyces cerevisiae
  • B. Neurospora
  • C. Penicillium notatum
  • D. Asperillus fumigatus

Explanation: Answer is "Saccharomyces cervisiae"Explanation: It is the scientific name of baker's or brewer's yeast which acts as fermenting agent in bakeries and breweries.

Correct answer: Saccharomyces cerevisiae

180. Yeasts are heavily used in genetic/molecular biological research, because of the:

  • A. Rapid generation
  • B. Rapid increasing pool of genetic information
  • C. Rapidly increasing pool of biochemical information
  • D. Rapid generation and rapidly increasing pool of genetic and biochemical information

Explanation: Answer is "Rapid generation and rapidly increasing pool of genetic and biochemical information"Explanation: It has short generation time and budding enables it to multiply rapidly.

Correct answer: Rapid generation and rapidly increasing pool of genetic and biochemical information