Free Kingdom Fungi MCQs with Answers

252 Kingdom Fungi MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

252 questions · page 2 of 26

11. Mushrooms belong to the group of club fungi, have septate, and have a lengthy dikaryotic phase. What is the main phylum to which they belong?

  • A. Zygomycota
  • B. Basidiomycota
  • C. Deuteromycota
  • D. Ascomycots

Explanation: A. Non-septate, multinucleate.B. Hyphae are variable.C. Septate, lengthy dikaryotic phase but is sac-like fungi.

Correct answer: Basidiomycota

12. A fungal hyphae having 2 nuclei of different genetic types is called:

  • A. Karyogamy
  • B. Plasmogamy
  • C. Heterokaryotic
  • D. Fragmentation

Explanation: A. Fusion of nuclei B. Fusion of protoplasts D. Breaking of mycelium of some hyphal fungi

Correct answer: Heterokaryotic

13. In Zygomycota, during sexual reproduction, the zygote formed directly by the fusion of hyphae forms a temporary, dormant, thick-walled resistant structure called:

  • A. Ascospores
  • B. Zygospores
  • C. Asci
  • D. Ascocarps

Explanation: A. Ascomycota produce haploid sexual spores known as ascospores C. Ascospores are produced inside the sac like structure called Asci D. Most sac-fungi have asci inside microscopic fruiting bodies called ascocarps

Correct answer: Zygospores

14. Saccharomyces cerevisiae is the most commonly exploited yeast which feature highlights its economic importance:

  • A. Asexual reproduction
  • B. Unicellular
  • C. They ferment carbohydrate to ethanol and carbon dioxide
  • D. Sexual reproduction

Explanation: A. By buddingB. Microscopic fungiD. Reproduce by ascospores or basidiospores

Correct answer: They ferment carbohydrate to ethanol and carbon dioxide

15. Rusts belong to the group of club fungi they are called so because:

  • A. Orange-yellow colored disease spots on their host surface
  • B. Dusty spore masses that resemble soot
  • C. Rust have fruiting bodies
  • D. Puccinia species

Explanation: B. Produced by SmutsC. Visible mushrooms are formed entirely of dikaryotic myceliumD. Most common rust fungi

Correct answer: Orange-yellow colored disease spots on their host surface

16. Parasexuality is a special type of genetic recombination that is shown by which group of fungi?

  • A. Penicillium
  • B. Imperfect fungi
  • C. Powdery mildews
  • D. Spitting fungus

Explanation: A. No sexual phase is seenC. Reproduce by ascosporesD. Reproduce by zygospores

Correct answer: Imperfect fungi

17. Many fungi are the sources of drugs, which drug is used to lower the blood cholesterol level?

  • A. Griseofulvin
  • B. Cyclosporine
  • C. Lovastatin
  • D. Ergotin

Explanation: A. Used to inhibit fungal growthB. Used in organ transplantationD. Relieve one kind of headache migraine

Correct answer: Lovastatin

18. Fungi are used in the food industry. Which fungi are used in the bakery for flavor, aroma, color to some cheese?

  • A. Yeast
  • B. Penicillium
  • C. Aspergillus
  • D. Neurospora

Explanation: B. a type of anti biotic C. Produce soya sauce from soya bean D. Used for genetic research

Correct answer: Penicillium

19. Fungi cause certain animal diseases. How Ringworm and athlete's foot are caused by fungi?

  • A. Imperfect fungi
  • B. Aspergillus fumigatus
  • C. Purple ergot
  • D. Soil contaminated with bird's feces

Explanation: B. Causes AspergillosisC. ErgotismD. Histoplasmosis

Correct answer: Imperfect fungi

20. Yeast are:

  • A. Hyphal unicellular fungi
  • B. Non-Hyphal unicellular fungi
  • C. Hyphal multicellular fungi
  • D. Non-Hyphal multicellular fungi
  • E. All are incorrect

Explanation: Yeast are typically oval or spherical in shape and reproduce through budding, where a small outgrowth or bud forms on the parent cell and eventually separates to become a new individual. This mode of reproduction is characteristic of unicellular fungi.

Correct answer: Non-Hyphal unicellular fungi