Free Kingdom Plantae MCQs with Answers

419 Kingdom Plantae MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

419 questions · page 14 of 42

131. The fleshy receptacle of the syconus of fig encloses a number of

  • A. Berries
  • B. Mericarps
  • C. Achenes
  • D. Samaras

Explanation: (c): Syconus develops from a hypanthodium type of inflorescence. The flask-shaped fleshy receptacle encloses a female flower which produces small achene-like fruitlets and has a small pore protected by scale leaves. Example: syconus of fig (Ficus carica).

Correct answer: Achenes

132. Replum is present in the ovary of the flower of

  • A. Sunflower
  • B. Pea
  • C. Lemon
  • D. Mustard

Explanation: (d): Replum is a false septum formed due to the ingrowth of the parietal placenta. This makes the ovary bilocular. It is mainly seen in the ovary of flowers of the Brassicaceae (Cruciferae) Family e.g., mustard, candytuft, etc.

Correct answer: Mustard

133. The fruit is chambered, developed from the inferior ovary, and has seeds with succulent testa in

  • A. Guava
  • B. Cucumber
  • C. Pomegranate
  • D. Orange

Explanation: (c): In pomegranate, the whole fruit is covered by a hard rind made up of an exocarp and a part of mesocarp. It develops from the multilocular syncarpous inferior ovary. The mesocarp forms plate like infolding (i.e. chambered) and the seeds are covered by endocarp and contain bright red succulent testa

Correct answer: Pomegranate

134. Endosperm is consumed by developing embryo in the seed of

  • A. Pea
  • B. Maize
  • C. Coconut
  • D. Castor

Explanation: (a): During the process of the development of the embryo, the food stored up in the endosperm is continuously drawn up by the developing embryo and thus completely exhausted. Such seeds are known as exalbuminous or non­endospermic. The common examples are exalbuminous - gram, pea, bean, tamarind, orchid, etc.

Correct answer: Pea

135. Pineapple (ananas) fruit develops from

  • A. A multilocular monocarpellary flower
  • B. A unilocular polycarpellary flower
  • C. A multipistillate syncarpous flower
  • D. A cluster of compactly borne flowers on a common axis.

Explanation: (d) : Pineapple is a sorosis type of fruit that develops from spike or spadix inflorescence. Here the flowers fuse by their succulent tepals and axis bearing the flowers becomes fleshy or woody, thus forming a compact mass. These are composite or multiple fruits. In pineapple fleshy axis, bracts, fused perianth and pericarp are edible.

Correct answer: A cluster of compactly borne flowers on a common axis.

136. In which of the following fruits, is the edible part is the aril?

  • A. Litchi
  • B. Custard apple
  • C. Pomegranate
  • D. Orange

Explanation: (a): In litchi, aril forms the edible part in fruit. It is a collar-like outgrowth from the base of the ovule forming a kind of the third integument. Aril is also found in Asphodelus, Trianthema, and Ulmus. Litchi is a nut. In litchi, the epicarp and mesocarp (layers of pericarp) together become leathery and the endocarp is membranous.

Correct answer: Litchi

137. Long filamentous threads protruding at the end of a young cob of maize are

  • A. Hairs
  • B. Anthers
  • C. Styles
  • D. Ovaries

Explanation: (c): In maize the male inflorescence occupies the terminal position on the main axis, whereas the female inflorescence (ear or cob) is borne on modified lateral branches in the axils of leaves. The ea r producing branch has short internodes and bears a female spike at its apex. Each spikelet has a pair of small membranous glumes and two florets. The feathery styles of the female florets are long and emerge out of the cobs to expose the stigma for wind pollination.

Correct answer: Styles

138. Why is vivipary an undesirable character for annual crop plants?

  • A. It reduces the vigor of the plant.
  • B. It adversely affects the fertility of the plant.
  • C. The seeds exhibit long dormancy.
  • D. The seeds cannot be stored under normal conditions for the next season.

Explanation: (d): An annual plant is one that completes its life cycle in a single season i.e., a seed germinates and the mature plant so produced dies, having produced seeds, within the season. Vivipary on the other hand is the phenomenon of germination of seed or spore in situ on mature plant even before it release. It is not possible for annual plants because in these plants, the mature plant cannot store seeds as it dies after producing seeds.

Correct answer: The seeds cannot be stored under normal conditions for the next season.

139. Edible part of mango is

  • A. Endocarp
  • B. Receptacle
  • C. Epicarp
  • D. Mesocarp

Explanation: (d): Mango (Mangif era indica) of Family Anacardiaceae is a drupe. The edible part in mango is mesocarp.

Correct answer: Mesocarp

140. Juicy hair ­like structures observed in the lemon fruit develop from

  • A. Exocarp
  • B. Mesocarp
  • C. Endocarp
  • D. Mesocarp and endocarp

Explanation: (c): Lemon is a hesperidium type of fruit. It is many chambered fleshy fruit developing from a multi carpellary, syncarpous, multilocular, superior ovary bearing seeds on axile placentation. The leathery epicarp of hesperidium has many glands of aromatic oil. The mesocarp, represented by white fibers, is fused to the epicarp. The epicarp and mesocarp together form the rind. The endocarp is thin and papery. It projects inwards and forms manycompartments. The inner wall of the endocarp gives out manyjuicysucculent hairs which form the edible part of the fruit. Hesperidium is a characteristic fruit of the rutaceae; e.g., Citrus aurantifolia (lemon), Citrus reticulata (orange). etc

Correct answer: Endocarp