Free Kingdom Plantae MCQs with Answers

419 Kingdom Plantae MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

419 questions · page 16 of 42

151. Vegetative reproduction of Agave occurs through

  • A. Rhizome
  • B. Stolon
  • C. Bulbils
  • D. Sucker

Explanation: (c): Vegetative reproduction in Agave occurs through bulbils. Bulbils are the specialized buds vegetative or floral that modifyinto a swollen structure. It seperates from the parent plant and on approach of favourable conditions gives rise to the new plant.

Correct answer: Bulbils

152. Velamen is found in

  • A. Roots of screwpine
  • B. Aerial and terrestrial roots of orchids
  • C. Leaves of Ficus elastica
  • D. Aerial roots of orchids

Explanation: (d): Velamen is found in aerial roots of orchids. In many epiphytic orchids, the aerial roots are covered by a hygroscopic velamen tissue. They absorb water from the atmosphere.

Correct answer: Aerial roots of orchids

153. In groundnut the food/oil reserve is present in

  • A. Epicarp
  • B. Mesocarp
  • C. Endosperm
  • D. Cotyledons

Explanation: (d): In groundnut the food/oil reserve is present in cotyledons. It is very important commercial crop of Leguminosae.

Correct answer: Cotyledons

154. New banana plants develop from

  • A. Rhizome
  • B. Sucker
  • C. Stolon
  • D. Seed

Explanation: (b): Suckers are the sub­aerial modification of the stem. They grow obliquely upward from the main stem producing roots from the underground nodes. The sucker-like structures in bananas are also called sword suckers, which give rise to new leafy trunks.

Correct answer: Sucker

155. Mango juice is obtained from

  • A. Epicarp
  • B. Mesocarp
  • C. Endocarp
  • D. Pericarp and thalamus

Explanation: (b): Mango (Mangif era indica) of Family Anacardiaceae is a drupe. The edible part in mango is mesocarp.

Correct answer: Mesocarp

156. Which one yields fibers?

  • A. Coconut
  • B. Oak
  • C. Teak
  • D. Sisso

Explanation: (a): Coconut (Cocos nucifera) is commercial fibres yielding crop. Fibres originate from the upper epidermal surface of seed.

Correct answer: Coconut

157. Micropyle of seed is involved in the passage

  • A. Male gamete
  • B. Pollen tube
  • C. Water
  • D. Gases.

Explanation: (c) The micropyle of the seed is involved in the passage of water. Micropyle plays a very important role in absorbing water during the time of germination.

Correct answer: Water

158. A major characteristic of monocot root is the presence of

  • A. Vasculature without cambium
  • B. Cambium sandwiched between phloem and xylem along the radius
  • C. Open vascular bundles
  • D. Cattered vascular bundles

Explanation: (a) : In monocot root, a large number of vascular bundles are arranged in the form of a ring around the central pith. Vascular bundles are closed because there is no cambium present between the xylem and phloem.

Correct answer: Vasculature without cambium

159. You are given a fairly old piece of dicot stem and a dicot root. Which of the following anatomical structures will you use to distinguish between the two?

  • A. Secondary xylem
  • B. Secondary phloem
  • C. Protoxylem
  • D. Cortical cells

Explanation: (c): In stems, the protoxylem lies towards the center (pith) and the metaxylem lies towards the periphery. This type of primary xylem is called endarch. In the root, the protoxylem lies towards

Correct answer: Protoxylem

160. Palisade parenchyma is absent in leaves of:

  • A. Mustard
  • B. Soybean
  • C. Gram
  • D. Sorghum

Explanation: Palisade parenchyma is absent in the leaves of Sorghum. It is a monocot plant where the parenchyma tissues of the leaves are not differentiated into palisade and spongy. all being thin-walled, chlorophyllous, and irregularly compactly arranged with fewer inter-cellular spaces.

Correct answer: Sorghum