Free Kingdom Prokaryotae MCQs with Answers

533 Kingdom Prokaryotae MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

533 questions · page 15 of 54

141. "Prokaron" means before nucleus is word of_ language.

  • A. Dutch
  • B. Greek
  • C. Roman
  • D. Spanish

Explanation: The term prokaryote comes from the Greek (pro) meaning "before" and (karyon) meaning "nut or kernel".

Correct answer: Greek

142. Microbiologist place bacteria in following major categories:

  • A. Archaeobacteria and vibrio bacteria
  • B. Eubacteria and Streptococcus
  • C. Eubacteria and Archaeobacteria
  • D. Cyanobacteria and Archaeobacteria

Explanation: Microbiologists classify bacteria into two major categories: Eubacteria, which means "true bacteria, and the smaller group called Archaeobacteria, meaning ancient bacteria.

Correct answer: Eubacteria and Archaeobacteria

143. The mode of reproduction for cyanobacteria is which of the following?

  • A. Mitosis
  • B. Binary fission
  • C. Meiosis
  • D. Conjugation

Explanation: Cyanobacteria, like most prokaryotes, reproduce primarily by binary fission, a simple and efficient method of reproduction.

Correct answer: Binary fission

144. Which of the following is found in bacterial cells, but not in mature RBCs?

  • A. Nucleus
  • B. DNA
  • C. Cell membrane
  • D. Mitochondria

Explanation: This option is correct because a Bacterial cell does contain its genetic material in its nucleoid but it is absent in mature erythrocytes.

Correct answer: DNA

145. Archaeobacteria can survive at which of the following temperature? (Celsius)

  • A. 300
  • B. 120
  • C. 150
  • D. 200

Explanation: Archaeobacteria are known for their ability to survive extreme environments, including high-temperature habitats. Some thermophilic archaea can survive temperatures around 120°C or even higher, but not all archaea can tolerate such high temperatures.

Correct answer: 120

146. In what category of bacteria does Neisseria most likely fall?

  • A. Cocci
  • B. Bacilli
  • C. Spirochete
  • D. None of these

Explanation: Cocci are spherical or roughly spherical bacteria. Neisseria falls under this category as it is a Gram-negative cocci specifically diplococci.

Correct answer: Cocci

147. Cell wall of a bacterial cell is more permeable in:

  • A. Gram positive bacteria
  • B. Gram negative bacteria
  • C. Both A & B
  • D. Mycoplasmas

Explanation: Gram positive bacteria is more permeable as outer membrane is absent, so this is correct.

Correct answer: Gram positive bacteria

148. E. coli is a:

  • A. Facultative
  • B. Anaerobic
  • C. Gram-negative
  • D. All of these

Explanation: Escherichia coli (E. coli) is facultative anaerobe. it is anaerobic in the absence of oxygen, and it is also Gram-negative because its cell wall has a thin peptidoglycan layer and an outer membrane. Hence, all the given options are correct.

Correct answer: All of these

149. Which true prokaryote is a photosynthetic bacterium?

  • A. Cyanobacteria
  • B. Nostoc
  • C. Chlorella
  • D. E. coli

Explanation: Cyanobacteria are known as blue-green algae and are true photosynthetic bacteria.

Correct answer: Cyanobacteria

150. Robert Koch discovered bacteria that cause?

  • A. Tuberculosis and typhoid
  • B. Tuberculosis and measles
  • C. Tuberculosis and cholera
  • D. All of the above

Explanation: German physician Robert Koch was one of the founders of bacteriology. He discovered the anthrax disease cycle (1876) and the bactana responsible for tuberculosis (1882) and cholera (1883).

Correct answer: Tuberculosis and cholera