Free Kingdom Protista MCQs with Answers

243 Kingdom Protista MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

243 questions · page 11 of 25

101. The disease caused by Protozoal infection is:

  • A. Rickets
  • B. Goiter
  • C. Malaria
  • D. Beri-beri
  • E. Alzheimer's

Explanation: Malaria is a vector-borne infectious disease caused by Plasmodium parasites. The parasites are transmitted to humans through the bite of infected Anopheles mosquitoes. Malaria is a major public health problem in many parts of the world, particularly in Africa, Asia, and South America.

Correct answer: Malaria

102. Which of the following is divided by fission?

  • A. Viruses
  • B. Viroids
  • C. Bacteria
  • D. Fungus

Explanation: Binary fission is a type of asexual reproduction in which a single cell divides into two identical daughter cells. The process begins with the replication of the bacterial chromosome, followed by the formation of a septum that divides the cell into two equal halves. Finally, the septum breaks down, and the two daughter cells are released.

Correct answer: Bacteria

103. Red algae do not contribute towards:

  • A. Making coral reefs
  • B. Forming limestone deposits
  • C. Making fertilizers
  • D. Forming chalk deposits

Explanation: The multicellular body form of red algae is commonly composed of complex interwoven filaments that are delicate and feathery. A few red algae are flattened sheets of cells. Most multicellular red algae attach to rocks or other substances by a basal holdfast. Some red algae incorporate calcium carbonate in their cell walls from the ocean and take part in building coral reefs along with coral animals. Red algae do not contribute to making fertilizers.

Correct answer: Making fertilizers

104. Which of the following is TRUE about Amoebae?

  • A. They have flagella
  • B. They are multicellular
  • C. They do not cause any disease in humans
  • D. They move by forming specialized cytoplasmic projections called pseudopodia

Explanation: Amoeba moves from one place to another using their cytoplasmic processes and by the process of pseudopodia. Amoeba are single-celled (unicellular organisms), not possessing flagella (as shown in the diagram below). They can cause various diseases in humans such as amoebiasis, which is a form of dysentery.

Correct answer: They move by forming specialized cytoplasmic projections called pseudopodia

105. A student studied a drop of pond water with the low power of compound microscope and made the following exact drawing of an organism she observed, Which kingdom is the organism classified as?

  • A. Protista
  • B. Monera
  • C. Metazoa
  • D. Animal
  • E. Bryophyta

Explanation: Kingdom protista has membrane bound organelles as shown in the diagram and a true nucleus. That is why, option A is correct.

Correct answer: Protista

106. The gametophyte of Ulva is:

  • A. Haploid
  • B. Diploid
  • C. Triploid
  • D. Polyploidy

Explanation: Ulva cycles between two morphologically similar multicellular adult phases, a haploid gametophyte, and a diploid sporophyte. Diploid sporophytes produce haploid zoospores that develop into gametophytes. Haploid gametophytes produce haploid gametes.

Correct answer: Haploid

107. Symptoms of malaria occur specifically due to the formation of:

  • A. Sporozoite
  • B. Merozoite
  • C. Gametocyte
  • D. Oocyte

Explanation: The fever and chills of malaria are associated with the rupture of erythrocytic-stage schizonts. In severe falciparum malaria, parasitized red cells may obstruct capillaries and postcapillary venules, leading to local hypoxia and the release of toxic cellular products. The invasive blood stage of malaria parasites, merozoites, are complex entities specialized for the capture and entry of red blood cells.

Correct answer: Merozoite

108. Select a parasitic zooflagellate:

  • A. Trichonympha
  • B. Trypanosoma
  • C. Choanoflagellate
  • D. Euglena

Explanation: Protozoa that move by means of flagella are called zooflagellates. Trypanosoma is a human parasitic flagellate. It is transmitted by the bite of a tsetse (se-se) fly and it is the cause of African sleeping sickness.

Correct answer: Trypanosoma

109. Chlorophyta is considered to be closest to plants but do not resemble plants in having:

  • A. Chlorophyll a and b
  • B. Starch as stored food
  • C. Cellulose cell wall
  • D. Multicellular sex organs

Explanation: Chlorophyta is a phylum of green algae that live in marine habitats. Some of them are found in freshwater and on land. Some species have even become adapted to thriving in extreme environments, such as deserts, arctic regions, and hypersaline habitats. The predominant pigment is chlorophyll (particularly, a and b). The storage form in Chlorophyta is starch and the cell wall is comprised of Cellulose cell wall.

Correct answer: Multicellular sex organs

110. Freshwater protozoans pump out excess water by a special structure called:

  • A. Oral groove
  • B. Contractile vacuole
  • C. Vesicle
  • D. Vacuole

Explanation: The organelle used to remove excess water in protozoa is a contractile vacuole. Water is able to move through the cellular membrane of protozoa by osmosis.

Correct answer: Contractile vacuole