Free Kingdom Protista MCQs with Answers

243 Kingdom Protista MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

243 questions · page 13 of 25

121. Monoecious plant of Chara shows the occurrence of:

  • A. Upper antheridium and lower oogonium on the same plant
  • B. Upper oogonium and lower antheridium on the same plant
  • C. Antheridiophore and Archegoniophore on the same plant
  • D. Stamen and carpel on the same plant

Explanation: (B) : All species of Chara reproduce sexually and show highly advanced oogamy. The sex organs are the most distinctive features of the Order Charales and are the most complicated among the thallophytes. Male and female gametangia are called antheridia and oogonia, respectively. Male fructification (cluster of antheridia) is called a globule, and the female is a nucule. They are borne at the nodes of short branches, globule towards the lower side and nucule (female structure) towards the upper side

Correct answer: Upper antheridium and lower oogonium on the same plant

122. Pseudopodia are found in:

  • A. Rhizopods
  • B. Ciliates
  • C. Flagellates
  • D. Sporozoans

Explanation: This is the correct answer. Rhizopods are a group of protozoans characterized by the presence of pseudopodia, which are temporary, finger-like projections of the cytoplasm used for movement and feeding. Examples of rhizopods include amoebas and foraminifera.

Correct answer: Rhizopods

123. Plant like character found in Euglena:

  • A. Pyrenoid
  • B. Cilia
  • C. Photoreceptor
  • D. Flagellum
  • E. Pellicle

Explanation: The correct answer is A Pyrenoid. One of the plant-like characteristics found in Euglena is the presence of a pyrenoid. A pyrenoid is an organelle located within the chloroplast of certain algae and plants.

Correct answer: Pyrenoid

124. Plant-like protists are called:

  • A. Bryophytes
  • B. Bacteria
  • C. Fungi
  • D. Tracheophytes
  • E. Algae

Explanation: Algae are plant-like protists. Therefore option E is the correct answer among all other given options.

Correct answer: Algae

125. Treponema pallidum is the causative organism of which disease?

  • A. Gonorrhea
  • B. Syphilis
  • C. AIDS
  • D. Diabetes

Explanation: Option B is correct because Treponema pallidum is the causative organism for Syphilis.

Correct answer: Syphilis

126. Which organism uses pseudopods for the purpose of locomotion?

  • A. Amoeba
  • B. Euglena
  • C. Plasmodium
  • D. Paramecium

Explanation: Correct. Amoeba moves using pseudopods, which are temporary projections of the cell membrane.

Correct answer: Amoeba

127. Dinoflagellates are known to change the colour of water to:

  • A. Yellow
  • B. Green
  • C. Brown
  • D. All of the given options

Explanation: Different species of dinoflagellates can cause water to appear yellow, green, or brown

Correct answer: All of the given options

128. Typical protozoa include the following except:

  • A. Euglena
  • B. Paramecium
  • C. Proterospongia
  • D. Amoeba

Explanation: Proterospongia is a colonial flagellate, not a true protozoan.

Correct answer: Proterospongia

129. Which of the following protists are considered the ancestors of sponges?

  • A. Amoebae
  • B. Zooflagellates
  • C. Actinopods
  • D. Choanoflagellates

Explanation: Ancestors of today's sponges may have been the first truly multicellular animals. That distinction may belong to protists called Choanoflagellates, which are single or multicellular bouquets or spheres of what looks just like the choanocytes inside.

Correct answer: Choanoflagellates

130. How do Oomycetes reproduce sexually?

  • A. Oospore
  • B. Oogamous
  • C. Zoospore
  • D. Zygospore

Explanation: An oospore forms when an oogonium (female gamete) is fertilized by an antheridial (male gamete) nucleus; a characteristically thick wall and food reserves help to ensure survival.

Correct answer: Oospore