Free Kingdom Protista MCQs with Answers

243 Kingdom Protista MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

243 questions · page 2 of 25

11. Dinoflagellates are known to have occasional population blooms or explosions, these blooms frequently color the water red, orange, or brown and are known as:

  • A. Kelps
  • B. Polysiphonia
  • C. Red tides
  • D. Ulva

Explanation: A. Largest brown algaeB. Red algaeD. Green algae

Correct answer: Red tides

12. Among protists, which of the following do not have silica deposited in their shells from the options provided?

  • A. Diatoms
  • B. Dinoflagellates
  • C. Actinopods
  • D. Foraminiferans

Explanation: A. Silica deposited in shellB. Cells cover with shells of interlocking cellulose plates impregnated with silicateC. Made up of silica

Correct answer: Dinoflagellates

13. Among the vast variety of protists, which of the following are major producers in aquatic ecosystems?

  • A. Amoebas
  • B. Euglenophyta
  • C. Diatoms
  • D. Slime molds

Explanation: A. Producers second only to diatoms in marine ecosystemB. Often lose their chlorophyllC.Diatoms are responsible for over 40 percent of photosynthesis in the world's oceans, and without them, the ocean would be unable to support the amount of life that it does.D. Alternate source of food

Correct answer: Diatoms

14. Which of the following represents red algae with worldwide distribution?

  • A. Laminaria
  • B. Red tides
  • C. Polysiphonia
  • D. Trypanosoma

Explanation: A. Brown AlgaeB. DianoflagellatesD. Zooflagellates

Correct answer: Polysiphonia

15. What are the thread-like structures that form the bodies of some protists called?

  • A. Holdfast
  • B. Pellicle
  • C. Hyphae
  • D. Pseudopodia

Explanation: A. Kelps have this root like structure B. Outer covering of ciliatesD. Found in amoeba

Correct answer: Pseudopodia

16. All of these groups of protists move with pseudopods except for which one?

  • A. Zooflagellates
  • B. Amoeba
  • C. Actinopods
  • D. Foraminifera

Explanation: Psuedopods are temporary projections of the protoplasm, as of certain protozoans, usually serving as an organ of locomotion. Cells that possess this faculty are generally referred to as amoeboids.

Correct answer: Zooflagellates

17. What is the model organism used to study fundamental biological processes like growth, differentiation, cytoplasmic streaming, and cytoskeleton function?

  • A. Phytophthora infestans
  • B. Physarum polycephalum
  • C. Nostoc
  • D. Plasmodium

Explanation: A. OomycotsC. Subaerial cyanobacterium D. Apicomplexans

Correct answer: Physarum polycephalum

18. Which of the following statements is not true for slime molds in their feeding stage, known as a plasmodium?

  • A. It ingests bacteria, yeasts, spores and decaying organic matter
  • B. Form resistant haploid spores
  • C. Undergoes meiosis
  • D. Their zygote produce single nucleated plasmodium

Explanation: A. As it creeps alongB. Under unfavorable conditionsC. Within stalked structure called sporangia

Correct answer: Their zygote produce single nucleated plasmodium

19. Which protozoa move by flagella?

  • A. Amoebae
  • B. Paramecium
  • C. Trypanosome
  • D. Plasmodium

Explanation: Trypanosomes move actively and progress by the movement of the undulating membrane and the free flagellum, which acts as a kind of propeller, thus drawing themselves through the blood plasma or tissue fluid.

Correct answer: Trypanosome

20. What causes amoebic dysentery in humans?

  • A. Amoeba proteus
  • B. Naegleria fowleri
  • C. Trichonympha
  • D. Entamoeba histolytica

Explanation: Amoebic dysentery is an infection caused by any of the amoebae of the Entamoeba group. Symptoms are most common during infection by Entamoeba histolytica. Ciliates may reproduce sexually (conjugation) or asexually (fission)

Correct answer: Entamoeba histolytica