Free Kingdom Protista MCQs with Answers

243 Kingdom Protista MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

243 questions · page 7 of 25

61. Concerning the life cycle of a mosquito, the two gametes of the opposite sexes fuse to form a zygote, the process is called:

  • A. Gametogony
  • B. Syngamy
  • C. Sporogony
  • D. Schizogony

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Syngamy

62. The time taken by the parasite before it appears in the blood is called:

  • A. Stationary Period
  • B. Asexual Period
  • C. Intubation Period
  • D. Lysogenic Period
  • E. Incubation Period

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Incubation Period

63. Protists are usually single-celled organisms that are grouped according to their:

  • A. Size
  • B. Shape
  • C. Colour
  • D. Mode of nutrition
  • E. Mode of locomotion

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Mode of nutrition

64. Concerning conditions necessary for the production of water molds, which statement is correct?

  • A. 50% relative humidity is required
  • B. Sporangia are not produced if relative humidity is above 70%
  • C. Sporangia are produced in the saturated atmosphere at 25°C .37°C
  • D. The optimum temperature for the production of sporangia is 21°C
  • E. Sporangia never produce in optimum weather conditions

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: The optimum temperature for the production of sporangia is 21°C

65. Animal like protoctist includes:

  • A. Chlorella
  • B. Amoeba
  • C. Slime mold
  • D. Earthworm
  • E. Ulva

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Amoeba

66. Scientific name of sea-lettuce is:

  • A. Chlorella
  • B. Euglena
  • C. Ulva
  • D. Chlamydomonas
  • E. Slime Mold

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Ulva

67. Protozoans are grouped according to their:

  • A. Size
  • B. Shape
  • C. Color
  • D. Mode of nutrition
  • E. Mode of locomotion

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Mode of locomotion

68. Balantidium & Opalina are included in class:

  • A. Flagellata
  • B. Sarcodula
  • C. Sporozoa
  • D. Ciliata
  • E. Suctoria

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Ciliata

69. Due to diversification biologists regard protist's Kingdom as a_group of organisms.

  • A. Prophyctic
  • B. Monophyletic
  • C. Polyphyletic
  • D. Triphyletic
  • E. Diphyletic

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Monophyletic

70. In malaria, the body temperature may rise as high as:

  • A. 102°F
  • B. 104°F
  • C. 106°F
  • D. 107°C
  • E. 106°C

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: 106°F