Free Vocabulary MCQs with Answers

3146 Vocabulary MCQs from English, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3146 questions · page 218 of 315

2171. The judge remained impartial and did not give any undue favor to any party. The underlined word can be best described as:

  • A. To remain unbaised
  • B. To be angry
  • C. To be arrogant
  • D. To remain calm

Explanation: To remain unbiased: This option fits the context of the sentence. "Impartial" means to remain unbiased or neutral, which aligns with the behavior of the judge in the given sentence.

Correct answer: To remain unbaised

2172. _is a genre of English literature that revolves around discovering secrets or solving crimes:

  • A. Folktale
  • B. Fable
  • C. Mystery
  • D. Myth

Explanation: Option c) Mystery accurately describes a genre of English literature that revolves around discovering secrets or solving crimes, often through the use of suspense, clues, and investigation.

Correct answer: Mystery

2173. The _ left their homeland to another country in the hope of securing a better future for their families.

  • A. Emigrants
  • B. Immigrants
  • C. Migrants
  • D. Strollers

Explanation: The word immigrant is used when talking about the country moved to. Emigrant is used when talking about the country moved from. Someone is an emigrant when they leave their country of origin and an immigrant when they arrive in their new country.

Correct answer: Emigrants

2174. A recurring theme in science fiction is the constrast between good and evil for control over technology that is, in itself _.

  • A. Productive
  • B. Ill-conceived
  • C. Independent
  • D. Amoral

Explanation: Ill-conceived means not carefully planned or considered. The technology depicted in science fiction is usually ill-conceived.

Correct answer: Ill-conceived

2175. The young lady was attracting a lot of negative attention at the party because she was wearing a _ silver grown.

  • A. Grim
  • B. Garnish
  • C. Gaudy
  • D. Gobsmacked

Explanation: Gaudy means extravagantly bright or showy, typically so as to be tasteless. For example: "silver bows and gaudy ribbons"

Correct answer: Gaudy

2176. My dog happily _ itself under the table and chewed contentedly at a piece of bone.

  • A. Eclipsed
  • B. Elucidated
  • C. Exhumed
  • D. Ensconced

Explanation: Ensconce means to establish or settle (someone) in a comfortable, safe place.For example: "Agnes ensconced herself in their bedroom"

Correct answer: Ensconced

2177. The headmaster questioned each of the students in turn to try to _ the truth.

  • A. Entail
  • B. Emit
  • C. Elicit
  • D. Exacerbate

Explanation: To elicit means to evoke or draw out (a reaction, answer, or fact) from someone."I tried to elicit a smile from Joanna"

Correct answer: Elicit

2178. The Prime Minister is a very _ man. Everyone follows his orders.

  • A. Powerful
  • B. Circular
  • C. Direct
  • D. Painful

Explanation: In order for people to follow someone's orders, they must be in a high position of authority, hence "powerful", key people. "Circular" is not used to describe a person's characteristics. "Direct" in this case does not accurately describe the prime minister's authority and "painful" is used to describe a sensation, not an individual's characteristics and personality.

Correct answer: Powerful

2179. Comprehend key vocabulary:The _ at the hospital told me not to worry about my arm anymore.

  • A. Acountant
  • B. Lodger
  • C. Director
  • D. Specialist

Explanation: Accountants, lodgers, and directors do not evaluate patients at a hospital. Therefore, through the process of elimination, Option D is correct.

Correct answer: Specialist

2180. A successful businessman is _ of the risks.

  • A. Audacious
  • B. Agoraphobic
  • C. Dismay
  • D. Coerce

Explanation: Audacious means invulnerable to fear. Agoraphobic means afraid of open or public places. Dismay means discouragement. Coerce means to pressurise or force. Therefore, Audacious is the most appropriate word to fill in the blank.

Correct answer: Audacious