Free Vocabulary MCQs with Answers

3146 Vocabulary MCQs from English, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3146 questions · page 244 of 315

2431. Which one is the closest in meaning to " Intemperate"

  • A. Mean
  • B. Temper
  • C. Modest
  • D. Excessive

Explanation: Intemperate: given to or characterized by excessive indulgence/interest; immoderatemore than is necessary, normal, or desirable; immoderate

Correct answer: Excessive

2432. Which one is the closest in meaning to " Cajole"

  • A. persuade
  • B. Vilify
  • C. Jinx
  • D. Utter

Explanation: induce/cause (someone) to do something through reasoning or argumentCajole: persuade (someone) to do something by sustained praise

Correct answer: persuade

2433. Which one is the closest in meaning to " Actuate"

  • A. Retard
  • B. Pause
  • C. Activate
  • D. Impede

Explanation: make (something) active or operativecause (someone or something) to operate, behave in a particular way; motivate

Correct answer: Activate

2434. Choose the antonym the "Fervent"

  • A. Ardent
  • B. Fanatic
  • C. Zeal
  • D. apathetic

Explanation: showing or feeling no interest, enthusiasm, or concernhaving or displaying a passionate intensity. Its antonym is

Correct answer: apathetic

2435. The most nearest meaning to the word "categorical" is

  • A. unambiguous
  • B. Assertive
  • C. Indirect
  • D. Conditional

Explanation: in a manner that is not open to more than one interpretation; clear clear, absolute, and direct

Correct answer: unambiguous

2436. The meaning of the word "Manacle" is

  • A. shackle
  • B. Building
  • C. Wave
  • D. Statue

Explanation: a U-shaped metal link connected by a chain, used to fasten a prisoner's wrists or ankles togetherone of two metal bands joined by a chain, for fastening a person's hands or ankles

Correct answer: shackle

2437. What is most similar in meaning to "Belligerent"

  • A. State of serenity
  • B. engaged
  • C. Very timid
  • D. Strong

Explanation: hostile and aggressive; threatening; a nation or person engaged in war or conflict

Correct answer: engaged

2438. The meaning of the word "Arid" is

  • A. Wet
  • B. Slug
  • C. parched
  • D. Dry

Explanation: dried out with heat; extremely thirstyhaving little or no rain; too dry to support vegetation

Correct answer: parched

2439. Choose the antonym of "Vivid"

  • A. fade
  • B. Glowing
  • C. Flamboyant
  • D. Gaudy

Explanation: to lose or cause to lose brightness of colorproducing powerful feelings or strong, clear images in the mind; bright. Its antonym is

Correct answer: fade

2440. Synonym of "Expedient" is

  • A. Opportune
  • B. Inapt
  • C. In debt
  • D. Tactless

Explanation: especially convenient or appropriate for a particular action or event; well-timeda means of attaining an end, especially one that is convenient and practical but possibly improper

Correct answer: Opportune