Free Vocabulary MCQs with Answers

3146 Vocabulary MCQs from English, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3146 questions · page 246 of 315

2451. First word in the pair is kept inside the second

  • A. Book: Bag
  • B. Eye: Eyelid
  • C. Juice: Glass
  • D. Nostril: Nose

Explanation: A revolver is kept in a holster. Similarly, a book is kept inside a bag

Correct answer: Book: Bag

2452. First word in the pair occurs after the second

  • A. Adolescence: Youth
  • B. Fight: Battle
  • C. Stagger: Walk
  • D. Read: Learn

Explanation: Spring occurs after winter, similarly, adolescence occurs after youth

Correct answer: Adolescence: Youth

2453. Second word in the pair examines the first

  • A. Legs: Philanthropist
  • B. Eyes: Oculist
  • C. Operation: Surgeon
  • D. Sight: Spectator

Explanation: Teeth are examined by a dentist. Similarly, eyes are examined by an oculist

Correct answer: Eyes: Oculist

2454. Second is the place where the first is manufactured

  • A. Eggs: Hen
  • B. Coal: Mine
  • C. food: agriculture
  • D. Brick: Kiln

Explanation: Textile is processed in mills. Similarly, bricks are made in killin

Correct answer: Brick: Kiln

2455. The words in both pairs are antonyms of each other

  • A. Passion: Emotion
  • B. practice : perfection
  • C. Cause: Purpose
  • D. Debility: Strength

Explanation: Modesty means humility, and arrogance means egotism, so both are antonyms. Similarly, debility means weakness, so strength is its antonymDebility means weakness, but strength is not its direct antonym

Correct answer: Debility: Strength

2456. A cobbler makes or designs shoes. Likewise, an optician makes spectacles

  • A. Spectacles: Optician
  • B. Education: Teacher
  • C. Oxygen: Plant
  • D. Food: Kitchen

Explanation: A cobbler makes or designs shoes. Likewise, an optician makes spectacles

Correct answer: Spectacles: Optician

2457. Second word in the pair is of higher intensity than the first

  • A. Length: Width
  • B. Gold: Bourne
  • C. Plant: Tree
  • D. Pretty: Beautiful

Explanation: One degree higher than cool is cold. Similarly, one degree higher than pretty is beautiful

Correct answer: Pretty: Beautiful

2458. Second word in the pair is the place where the first activity/support is played

  • A. Cricket: Pitch
  • B. Ring: Finger
  • C. farmer: field
  • D. Assistant: Clerk

Explanation: Wrestling is played in an arena. Cricket is played on pitch

Correct answer: Cricket: Pitch

2459. First word in the pair is a type of the second

  • A. Mural: Painting
  • B. Ode: Prose
  • C. Preface: Book
  • D. Editorial: Journal

Explanation: A symphony is a type of music. Similarly, a mural is a type of painting

Correct answer: Mural: Painting

2460. Second word in the pair is the defining characteristic of the first

  • A. Executioner: Reliability
  • B. Rebal: Defiance
  • C. Manager: Administration
  • D. Hope: pessimism

Explanation: A traitor possesses the characteristic of disloyality. Similarly, rebel possesses the characteristic of defiance

Correct answer: Rebal: Defiance