Free Vocabulary MCQs with Answers

3146 Vocabulary MCQs from English, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3146 questions · page 305 of 315

3041. Select the NEAREST CORRECT MEANING of the given word: LAMPOON

  • A. Irk
  • B. Gratification
  • C. Lacerate
  • D. Ridicule

Explanation: Lampoon means to publicly criticize, mock (someone or something) by using ridicule, irony, or sarcasm.

Correct answer: Ridicule

3042. Select the NEAREST CORRECT MEANING of the given word: MESMERIZE

  • A. Objectifiy
  • B. Modify
  • C. Amalgamate
  • D. Fascinate

Explanation: Mesmerise means to transfix someone and get their complete attention. It is synonymous with fascination.

Correct answer: Fascinate

3043. Select the NEAREST CORRECT MEANING of the given word: OBLITERATE

  • A. Sanctify
  • B. Obscure
  • C. Annihilate
  • D. Oplate

Explanation: Obliterate means to utterly destroy or wipe out. Annihilate means to destroy completely, wipe out, or eradicate something. It is the correct and nearest meaning to "obliterate."

Correct answer: Annihilate

3044. Select the NEAREST CORRECT MEANING of the given word: MALEVOLENCE

  • A. Empthay
  • B. Maligning
  • C. Hostility
  • D. Management

Explanation: Malevolence is being spiteful. Hostility refers to a state of antagonism, animosity, or unfriendliness. It is the correct and nearest meaning to "malevolence."

Correct answer: Hostility

3045. Select the nearest correct meaning of the given word:STALWART

  • A. Loyal
  • B. Lazy
  • C. Lacking strength
  • D. High

Explanation: "Stalwart" is used as an adjective to indicate someone who is reliable and loyal; hence, A is the correct answer.

Correct answer: Loyal

3046. Select the NEAREST CORRECT MEANING of the given word:CHIVALRY

  • A. Coward
  • B. Non-cooperative
  • C. Imitating
  • D. Gallant

Explanation: "Chivalry" is used to indicate thoughtful or attentive behavior towards someone.

Correct answer: Gallant

3047. Select the NEAREST CORRECT MEANING of the given word:RAKISH

  • A. Curved
  • B. Traditional
  • C. Formal
  • D. Dashing

Explanation: "Rakish" is an adjective used for someone having a fashionable or stylish appearance.

Correct answer: Dashing

3048. Select the NEAREST CORRECT MEANING of the given word:PRODIGIOUS

  • A. Huge
  • B. Trivial
  • C. Little
  • D. Square

Explanation: "Prodigious" is an adjective for someone who is huge in size or degree.

Correct answer: Huge

3049. Select the NEAREST CORRECT MEANING of the given word:IMPROVISE

  • A. Colophon
  • B. Concoct
  • C. Divert
  • D. Respite

Explanation: "Improvise" means to put together whatever is available to make something new.

Correct answer: Concoct

3050. Select the NEAREST CORRECT MEANING of the given word:PARADOX

  • A. Anomaly
  • B. Prototype
  • C. Steward
  • D. Fashion

Explanation: A paradox is when a statement is seemingly absurd and out of the ordinary, but when investigated, it proves to be true.

Correct answer: Anomaly