All Free Biology MCQs with Answers

Every Biology question in the bank, across all chapters, each with the correct answer and a written explanation. Free and unlimited, with no account needed.

19842 questions · page 281 of 1985

2801. Who determined that, viruses are smaller than bacteria?

  • A. Ivanowsky
  • B. Edward Jenner
  • C. Charles Chamberland
  • D. W. M. Stanley

Explanation: Answer is "Charles Chamberland"Explanation: Charles Chamberlandt called the filtrate as filterable viruses and residue as non-filterable viruses.

Correct answer: Ivanowsky

2802. Taxonomically fungi were a:

  • A. Kingdom
  • B. Group of plant kingdom
  • C. Group of the animal kingdom
  • D. Group of protist kingdom

Explanation: Answer is "Group of plant kingdom"Explanation: Fungi was included in Kingdom plantae due to the presence of cell wall and absence of centrioles. However, later on due to its heterotrophic mode of nutrition it was excluded from plants and given the status of an independent kingdom.

Correct answer: Group of plant kingdom

2803. Unlike plants and like animals, fungi lack:

  • A. Cell wall
  • B. Cellulose
  • C. Chitin
  • D. Definite nuclei

Explanation: Answer is "Cellulose"Explanation: Cellulose is found in the cell wall of plants and algae, fungi have chitinous cell wall. Animals cell lack cellulose as a structure component

Correct answer: Cellulose

2804. Fungi resemble arthropods unlike the rest of the animals concerning:

  • A. Heterotrophic mode of nutrition
  • B. Absence of chloroplast
  • C. Presence of exoskeleton
  • D. The chemical found in external covering of the body

Explanation: Answer is "The chemical found in external covering of the body"Explanation: Fungi have chitinous cell wall as external covering and insects have chitinous exoskeleton as external covering.

Correct answer: The chemical found in external covering of the body

2805. It has been estimated by mycologists that fungi and animals probably arose from:

  • A. Different ancestors
  • B. Common ancestors
  • C. Ingestive heterotrophs
  • D. Absorptive heterotrophs

Explanation: Answer is "Common ancestors"Explanation: As both animals and fungi are heterotrophs and both have chitin as a structural component.

Correct answer: Common ancestors

2806. Mention some unique characteristic of the fungi:

  • A. Absorptive heterotrophic mode of nutrition
  • B. Occurrence of chitin
  • C. Capability of reproduction
  • D. Nuclear mitosis

Explanation: Answer is "Nuclear mitosis"Explanation: Nuclear mitosis is a unique feature of fungi as no other group of organisms carries out nuclear mitosis.

Correct answer: Nuclear mitosis

2807. The body of fungus consists of:

  • A. Mycelium
  • B. Hyphae
  • C. Fruiting body
  • D. Rhizoids

Explanation: Answer is "Hyphae"Explanation: Hyphae are the structural units of fungi except yeast.

Correct answer: Mycelium

2808. It is more resistant to decay than cellulose and lignin:

  • A. Glycogen
  • B. Amylose
  • C. Chitin
  • D. Amylopectin

Explanation: Answer is "Chitin"Explanation: Chitin in more resistant to decay than cellulose and lignin.

Correct answer: Chitin

2809. The resting spore of fungi is called:

  • A. Ascospore
  • B. Basidiospore
  • C. Conidium
  • D. Zygospore

Explanation: Answer is "Zygospore"Explanation: Zygospore formed in zygomycota is a resistant body which can withstand the unfavorable conditions and upon arrival of favorable conditions starts germination.

Correct answer: Zygospore

2810. Non-motile asexual spores produced uncovered on hyphal tips are called:

  • A. Teliospores
  • B. Basidiospores
  • C. Zygospores
  • D. Conidia

Explanation: Answer is "Conidia"Explanation: Conidia are also called naked spores as they lack any sporangial cover.

Correct answer: Conidia