All Free Biology MCQs with Answers

Every Biology question in the bank, across all chapters, each with the correct answer and a written explanation. Free and unlimited, with no account needed.

19842 questions · page 282 of 1985

2811. The appearance of mold on Jams and jellies indicates the fungal resistance against:

  • A. Extreme pH
  • B. Immense osmotic pressure
  • C. Decomposition
  • D. Desiccation

Explanation: Answer is "Immense osmotic pressure"Explanation: Jams and jellies are hyperosmotic media with saturation level of sugar and to grow in such medium requires immense osmotic resistance.

Correct answer: Immense osmotic pressure

2812. The fruiting body of a mushroom is called:

  • A. Ascocarp
  • B. Basidiocarp
  • C. Mycelium
  • D. Thalamus

Explanation: Answer is "Basidiocarp" Explanation: As mushroom (Agaricus) belongs to basidiomycota its fruiting body is called basidiocarp which bear basidia and basidiospores.

Correct answer: Basidiocarp

2813. The formation of a resistant structure in Rhizopus is a consequence of:

  • A. Plasmogamy
  • B. Karyogamy
  • C. Heterokaryotization
  • D. Dikaryotization

Explanation: Answer is "Karygammy"Explanation: After karyogammy or diploidization, the diploid nucleus produces a resistant cyst around it and becomes resistant zygospore.

Correct answer: Karyogamy

2814. Two individual organisms belong to the same species if they can:

  • A. Interbreed
  • B. Reproduce
  • C. Produce sterile offspring
  • D. Produce fertile offspring

Explanation: Answer is "Species"Explanation: A species is a group of natural population which can interbreed freely among themselves and produce fertile offspring, but are reproductively isolated from all other such groups in nature. So mere interbreeding and reproduction is not enough to be a species as occurs in horse and donkey, both belong to differents species but they can interbreed and produce mule.

Correct answer: Produce fertile offspring

2815. Pick up the odd one:

  • A. Golden shower
  • B. Brinjal
  • C. Purging cassia
  • D. Gurmala

Explanation: Answer is "Brinjal"Explanation: See explanation of Q # 121.

Correct answer: Brinjal

2816. Choose the wrong statement regarding AIDS:

  • A. AIDS is an immunodeficiency disease
  • B. It is caused by the retrovirus HIV
  • C. HIV selectively infects and kills B-lymphocytes
  • D. Retroviruses have RNA genomes that replicate DNA intermediate

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!"

Correct answer: HIV selectively infects and kills B-lymphocytes

2817. Which of the following is present in all viruses?

  • A. DNA
  • B. Protein
  • C. RNA
  • D. Envelope

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!"

Correct answer: Protein

2818. The shape of TMV is:

  • A. Spherical
  • B. Rod
  • C. Tadpole
  • D. Pyramidal

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!"

Correct answer: Rod

2819. Receptors for attachment of HIV are present on:

  • A. Cell Wall
  • B. Cell Membrane
  • C. Tail Fibers
  • D. None

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!"

Correct answer: Cell Membrane

2820. Viroid is infectious_.

  • A. Protein
  • B. DNA
  • C. Nucleoprotein
  • D. RNA

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!"

Correct answer: RNA