All Free Biology MCQs with Answers

Every Biology question in the bank, across all chapters, each with the correct answer and a written explanation. Free and unlimited, with no account needed.

19844 questions · page 409 of 1985

4081. During aerobic respiration, glucose is oxidized to carbon dioxide and water and:

  • A. Energy is consumed
  • B. Light is consumed
  • C. Energy is released
  • D. Light is produced

Explanation: During aerobic respiration glucose is broken down in the presence of oxygen into carbon dioxide and water and energy is produced. See the explanation of Q No. 9.

Correct answer: Energy is released

4082. Cristae are part of:

  • A. Chloroplast
  • B. Endoplasmic reticulum
  • C. Mitochondrion
  • D. Golgi apparatus

Explanation: Each mitochondrion is constructed of an outer enclosing membrane and an inner membrane with elaborate folds or cristae that extend into the interior of the organelle.

Correct answer: Mitochondrion

4083. A large "battery" of _ slowly release energy from the glucose molecules.

  • A. Organelles
  • B. Coenzymes
  • C. Enzymes
  • D. Enzyme and coenzymes

Explanation: Aerobic respiration being a long pathway involves many enzymes and coenzymes.

Correct answer: Enzyme and coenzymes

4084. A compound found in every living cell and is one of the essential chemicals of life. It plays a key role in most biological energy transformations. It is:

  • A. NADH
  • B. FADH
  • C. ATP
  • D. Glucose

Explanation: That is why it is called energy currency of the cell.

Correct answer: ATP

4085. Conventionally, 'P' stands for the:

  • A. Phosphorus atom
  • B. Entire phosphate group
  • C. Phosphorus element
  • D. Phosphorus acid

Explanation: Conventionally, "P" stands for the entire phosphate group. The second and third phosphate represent the so called "high energy" bonds. If these are broken by hydrolysis far more free energy is released as compared to the other bond in the ATP molecule.

Correct answer: Entire phosphate group

4086. A far more free energy is released when bond of _ phosphate of ATP is broken by hydrolysis.

  • A. First
  • B. Third
  • C. Second
  • D. Second and third

Explanation: The second and third phosphate represent the so called "high energy" bonds.

Correct answer: Second and third

4087. What enables the cell to accumulate a great quantity of energy in very small space and keeps it ready for use as soon as it is needed?

  • A. High energy 'P' bond
  • B. High energy bonds of organic food
  • C. High energy bonds of glucose
  • D. High energy bonds of lipids

Explanation: The energy of organic food is extracted from its bonds through aerobic respiration and is called ATP (in high energy 'p' bond).

Correct answer: High energy 'P' bond

4088. Cellular respiration is also called as:

  • A. Internal respiration
  • B. Biological oxidation
  • C. Organismic respiration
  • D. Internal respiration and biological oxidation

Explanation: Based on the explanations provided, the correct answer to the question is option D) Internal respiration and biological oxidation.

Correct answer: Internal respiration and biological oxidation

4089. The breakdown of glucose in cell yields pyruvate in the:

  • A. Presence of oxygen
  • B. Absence of oxygen
  • C. Presence or absence of oxygen
  • D. High Conc. of oxygen

Explanation: Based on the explanations provided, the correct answer to the question is option C) Presence or absence of oxygen.

Correct answer: Presence or absence of oxygen

4090. Following are the requirements for glycolysis to occur in the cytoplasm EXCEPT:

  • A. Glucose
  • B. ATP
  • C. Enzymes and Coenzymes
  • D. FAD

Explanation: Based on the explanations provided, the correct answer to the question is option D) FAD.

Correct answer: FAD