All Free Biology MCQs with Answers

Every Biology question in the bank, across all chapters, each with the correct answer and a written explanation. Free and unlimited, with no account needed.

19844 questions · page 410 of 1985

4091. The product of second step of glycolysis:

  • A. Glucose 6-phosphate
  • B. Fructose 1, 6 Bisphosphate
  • C. Fructose 6-phosphate
  • D. Glucose

Explanation: Aldohexose (glucose 6 phosphate) is transformed into ketohexose (fructose 6 phosphate).

Correct answer: Fructose 6-phosphate

4092. The product(s) of fourth step of glycolysis is:

  • A. G3P
  • B. 3PGAL
  • C. Dihydroxyacetone phosphate
  • D. G.3.P/PGAL and Dihydroxyacetone phosphate

Explanation: As fructose 1, 6 bisphosphate is cleaved to yield two trioses i.e. Glyceraldehyde 3 phosphate and dihydroxyacetone phosphate.

Correct answer: G.3.P/PGAL and Dihydroxyacetone phosphate

4093. The step of glycolysis in which removal of a water molecule is carried out is:

  • A. 3PG → 2PG
  • B. 2PG → PEP
  • C. PEP → Pyruvate
  • D. 1,3 BPG → 3PG

Explanation: Dehydration occurs during the formation of phosphenol pyruvate from 2 phosphoglyceraldehyde.

Correct answer: 2PG → PEP

4094. What is equivalent to half glucose molecule that has been oxidized to the extent of losing two electrons as hydrogen atoms:

  • A. G3P
  • B. 3PGAL
  • C. 3-PG
  • D. Pyruvate

Explanation: Pyruvic acid (pyruvate) is the end product of glycolysis and does not enter the Krebs cycle directly. The pyruvate (a 3-carbon molecule) is first changed into a 2-carbon acetic acid molecule. One carbon is released as CO2 coenzyme-A (CoA) to form acetyl CoA (Active acetate). In addition, more hydrogen atoms are transferred to NAD.

Correct answer: Pyruvate

4095. During aerobic respiration, the chemical substance that enters the mitochondrion to start Krebs cycle is:

  • A. Pyruvic acid
  • B. Acetyl CO-A
  • C. Acetic acid
  • D. Citric acid

Explanation: Acetic acid on entering the mitochondrion unites with Coenzyme A to form acetyl Co-A.

Correct answer: Acetic acid

4096. Before start of Krebs cycle, following changes occur, EXCEPT:

  • A. Formation of acetyl-Co-A
  • B. Oxidation of acetate
  • C. Reduction of NAD
  • D. Decarboxylation of pyruvate

Explanation: Oxidation of pyruvate takes places not that of acetate.

Correct answer: Oxidation of acetate

4097. Krebs cycle is a cyclic series of chemical reactions during which:

  • A. Oxidation process is completed
  • B. Decarboxylation process is completed
  • C. Reduction process is completed
  • D. Energy consuming process is completed

Explanation: Oxidative breakdown of organic food is completed.

Correct answer: Oxidation process is completed

4098. In first step of Krebs cycle following changes occur, EXCEPT:

  • A. Formation of citrate
  • B. Condensation of oxaloacetate and acetyl Co-A
  • C. Hydration and decondensation of Co-A
  • D. Decarboxylation and condensation of Co-A

Explanation: Other three changes given in A), B) and C) occur in first step of Krebs cycle except decarboxylation and condensation of Co-A.

Correct answer: Decarboxylation and condensation of Co-A

4099. FAD is reduced to get FADH2 in a step of Krebs cycle which involves conversion of:

  • A. Succinate to fumarate
  • B. Malate to oxaloacetate
  • C. Fumarate to malate
  • D. α-ketogluterate to succinate

Explanation: The succinate is oxidized to get fumarate in presence of succinic acid dehydrogenase enzyme.

Correct answer: Succinate to fumarate

4100. Succinate is converted into fumarate by removal of:

  • A. A hydrogen atom
  • B. A CO2 atom
  • C. Two hydrogen atoms
  • D. A water molecule

Explanation: Succinate is converted into fumarate and two hydrogen atoms are removed. The process is catalyzed by succinic acid dehydrogenase.

Correct answer: Two hydrogen atoms