Free Kingdom Protista MCQs with Answers

243 Kingdom Protista MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

243 questions · page 4 of 25

31. The cell wall of Oomycotes is chemically made up of?

  • A. Chitin
  • B. Protein
  • C. Lignin
  • D. Cellulose

Explanation: The cell wall of oomycetes, however, is not composed of chitin, as in the fungi, but is made up of a mix of cellulosic compounds and glycan.

Correct answer: Cellulose

32. What is the nature of the plasmodium in slime molds?

  • A. Uninucleated
  • B. Enucleate
  • C. True nucleated
  • D. Multi nucleated

Explanation: A plasmodium is an amoeboid, multinucleate, and naked mass of cytoplasm of slime mold.

Correct answer: Multi nucleated

33. Where does the spore formation occur in cellular slime mold?

  • A. Plasmodium
  • B. Sporophore
  • C. Sporangium
  • D. Pseudoplasmodium

Explanation: Slime molds form sporangia - clusters of spores, often on the tips of stalks such as in the Sporangium.

Correct answer: Sporangium

34. What do the spores of slime molds develop into?

  • A. Amoeboid cells
  • B. Biflagellated cells
  • C. Swarm cells
  • D. All of the above

Explanation: The germinated spore can transform into either an amoeba-like myxamoeba cell or a flagellated swarm cell.

Correct answer: All of the above

35. Which of the following was responsible for the Irish potato famine?

  • A. Physarum polycephalum
  • B. Phytophthora infestans
  • C. Naegleria polycephalum
  • D. Phytophthora polycephalum

Explanation: The Irish Potato famine is also known as the Great Hunger, began in 1845 when a fungus-like organism called Phytophthora infestans, spread rapidly throughout Ireland. The infestation ruined up to one-half of the potato crop that year, and about three-quarters of the crop over the next seven years.

Correct answer: Phytophthora infestans

36. To which group do white rust and downy mildew belong?

  • A. Slime mold
  • B. Plant
  • C. Oomycota
  • D. Algae

Explanation: Oomycote or slime mold includes white rust and downy mildew. Both these cause disease in plants and other organisms.

Correct answer: Oomycota

37. The Protoctista includes two groups:

  • A. Protozoan and Algae
  • B. Protozoan and Fungi
  • C. Protozoan and Viruses
  • D. Fungi and Viruses
  • E. Viruses and Bacteria

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Protozoan and Algae

38. What are Chlorella and Ulva?

  • A. Animal-like Protoctists
  • B. Fungi-like Protoctists
  • C. Plant-like Protoctists
  • D. Bacteria-like Protoctists
  • E. Virus-like Protoctists

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Plant-like Protoctists

39. Algae contains all of the following pigments except:

  • A. Chlorophyll
  • B. Melanin
  • C. Carotenoids
  • D. Xanthophylls
  • E. Phycoerythrin

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Melanin

40. Chlorella is an algae. Which statement is correct regarding its structure?

  • A. Not easily cultured
  • B. Body is two-celled
  • C. Contains single nucleus
  • D. Mitochondria is absent
  • E. Method of reproduction is by Endospore Formation

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Contains single nucleus