Free Kingdom Protista MCQs with Answers

243 Kingdom Protista MCQs from Biology, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

243 questions · page 5 of 25

41. Concerning 'LAVA' which statement is not correct?

  • A. The plant body is called thallus.
  • B. Sporophyte Is thallus with 26 chromosomes.
  • C. Gametophyte is thalius with 26 chromosomes.
  • D. Reproduction is by sexual as well as asexual methods.
  • E. It is found growing along the sea-coasts between high and low tides.

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Sporophyte Is thallus with 26 chromosomes.

42. How does reproduction take place in LILVA?

  • A. Asexual plants are diploid sporophyte with 13 chromosomes.
  • B. In Asexual reproduction in a single parent cell, 3 - 8 haploid zoospores are formed.
  • C. Sexual reproduction results in forma gallate diploid zygote.
  • D. Sexual plants are haploid gametophytes with 26 chromosomes.
  • E. In sexual reproduction, fusion takes place only between two diploid sporophytes.

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Sexual reproduction results in forma gallate diploid zygote.

43. Flagellum helps to propel the body of Euglena enveloped by a flexible pellicle made of:

  • A. Lipids
  • B. Proteins
  • C. Carbohydrates
  • D. Vitamins
  • E. Starch & Lipids

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Proteins

44. Phytophthora infestans are water mold pathogenic organisms causing:

  • A. Early blight of tomato
  • B. Early blight of potato
  • C. Late blight of tomato
  • D. Late blight of potato
  • E. Late flight of tomato

Explanation: Phytophthora infestans was cause of Irish potato famine of 19th century commonly known as late blight of potato.PTB- Pg 110

Correct answer: Late blight of potato

45. Trypanosoma is included in class:

  • A. Mastigophora
  • B. Rhizopoda
  • C. Ciliophora
  • D. Suctoria
  • E. Sporozoa

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Mastigophora

46. Amoeboid locomotion is characteristic of class:

  • A. Mastigophora
  • B. Rhizopoda
  • C. Ciliophora
  • D. Suctoria
  • E. Sporozoa

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Rhizopoda

47. Dysentery is caused by:

  • A. Ecoli
  • B. Salmonella
  • C. Entamoeba Histotytica
  • D. Bacteroides fragilis
  • E. Listera monocytogenes

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Entamoeba Histotytica

48. Paramecium is included in class:

  • A. Mastigophora
  • B. Rhizopoda
  • C. Ciliophora
  • D. Suctoria
  • E. Sporozoa

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Ciliophora

49. Rhizopoda is another name of class:

  • A. Mastigophora
  • B. Sarcodina
  • C. Suctoria
  • D. Ciliophora
  • E. Sporozoa

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Sarcodina

50. Mastigophora includes:

  • A. Flagellates
  • B. Amoebas
  • C. Ciliates
  • D. Sporozoans
  • E. Suctorians

Explanation: "The explanation for this question will be added soon!".

Correct answer: Flagellates