Free Vocabulary MCQs with Answers

3146 Vocabulary MCQs from English, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3146 questions · page 234 of 315

2331. ABHOR: DISLIKE

  • A. Calcify: Petrify
  • B. Rebuke: Ridicule
  • C. Torture: Discomfort
  • D. Fodder: Cattle

Explanation: Correct Answer: B. Rebuke: Ridicule - Explanation: Abhor means to regard with disgust and hatred. Similarly, rebuke means to express sharp disapproval or criticism, and ridicule means to subject someone to contemptuous and dismissive language or actions.

Correct answer: Rebuke: Ridicule

2332. ARGUMENT: DEBATE

  • A. Violence: Peace
  • B. Fight: Contest
  • C. Challenge: Opponent
  • D. Doe: Stag

Explanation: Correct Answer: B. Fight: Contest - Explanation: An argument is often a verbal disagreement. Similarly, a fight is a physical disagreement, and a contest is a competition or struggle.

Correct answer: Fight: Contest

2333. ANGER: INSULT

  • A. Business: Judgment
  • B. Admiration: Happiness
  • C. Conduct: Behavior
  • D. Appreciation: Kindness

Explanation: Correct Answer: D. Appreciation: Kindness - Explanation: Anger is a response to an insult. Similarly, appreciation is a positive response to kindness.

Correct answer: Appreciation: Kindness

2334. AUTHOR: INVENTOR

  • A. Copyright: Patent
  • B. Plot: Machine
  • C. Technology: Gadget
  • D. . Book: Factory

Explanation: Correct Answer: A. Copyright: Patent - Explanation: An author creates a book, and an inventor creates an invention. Similarly, a copyright protects the intellectual property in a book, and a patent protects the intellectual property in an invention.

Correct answer: Copyright: Patent

2335. ABOLITIONIST: SLAVERY

  • A. Prohibitionist: Liquor
  • B. Capitalist: Commerce
  • C. Peace: War
  • D. Glass: Jug

Explanation: Correct Answer: A. Prohibitionist: Liquor - Explanation: An abolitionist opposes slavery. Similarly, a prohibitionist opposes the use of liquor or alcohol.

Correct answer: Prohibitionist: Liquor

2336. Knife : cut :: (analogy)

  • A. Winter : summer - .
  • B. Sword : sharp -
  • C. Run : Fast
  • D. Ocean : wave

Explanation: This pair represents the attribute of an object (sharpness of a sword), not an action and the tool that performs it.

Correct answer: Sword : sharp -

2337. Gill : fin ::(analogy)

  • A. Cockroach : antenna
  • B. Instrument : pencil
  • C. Hard disk : keyboard
  • D. Bread : butter

Explanation: In the analogy "Gill : fin," gills are part of a fish, similarly, antennas are part of a cockroach

Correct answer: Cockroach : antenna

2338. Fish : school:: (analogy)

  • A. Puppy : dog
  • B. Artist : musician
  • C. Novel : story
  • D. Ear : nose

Explanation: This pair represent a relationship between collective nouns. Instead, it represents a relationship between a young animal and its adult form.

Correct answer: Puppy : dog

2339. Counselor : advice (analogy)

  • A. Artist : musician
  • B. Honesty : charity
  • C. Bread : butter
  • D. Bank : banker -

Explanation: This option presents a relationship between an institution and a person associated with it, not one providing something to the other.

Correct answer: Bank : banker -

2340. Foible (antonym)

  • A. Progress
  • B. Circumnutates
  • C. Magnetic:
  • D. Forte

Explanation: "Foible" means a minor weakness or eccentricity in someone's character, so its antonym is "Forte," meaning a person's strong point or skill.

Correct answer: Forte