Free Vocabulary MCQs with Answers

3146 Vocabulary MCQs from English, each with the correct answer and a written explanation of why it is correct. Free and unlimited, with no account needed.

Last updated

3146 questions · page 235 of 315

2341. Fish : trout :: (analogy)

  • A. Bird : aviary
  • B. Ocean : wave
  • C. Antenna : insect
  • D. Mammal : cow

Explanation: In the analogy "Fish : trout," a trout is a specific type of fish, similarly, a cow is a specific type of mammal.

Correct answer: Mammal : cow

2342. Sketch : artist (analogy)

  • A. Secret : confident
  • B. Cell : prisoner
  • C. Palette : painter
  • D. . Draft : writer

Explanation: An artist creates a sketch; a writer creates a draft.

Correct answer: . Draft : writer

2343. The word "square" as used in the passage means

  • A. Rich
  • B. Sumptuous
  • C. Quality
  • D. Sufficient

Explanation: In the context of the passage, "three square meals a day" refers to sufficient food for three meals a day.

Correct answer: Sufficient

2344. Which of the following words is the same in meaning as "power" as used in the passage?

  • A. Vigour
  • B. "Energy
  • C. "Influence
  • D. Capacity

Explanation: In the context of the passage, "power" refers to the ability or capacity to do something or act in a particular way.

Correct answer: Capacity

2345. Knife : cut :: (analogy)

  • A. Winter : summer
  • B. Sword : sharp
  • C. Run : Fast
  • D. Drill : Hole

Explanation: Drill : Hole - Correct: Just as a knife is used to cut, a drill is used to make a hole.

Correct answer: Drill : Hole

2346. Fish : school:: (analogy)

  • A. Puppy : dog
  • B. Novel : story
  • C. Cocks : pride
  • D. Ear : nose

Explanation: Cocks : pride - Correct: Just as a group of fish is called a school, a group of cocks is called a pride.

Correct answer: Cocks : pride

2347. Counselor : advice (analogy)

  • A. Artist : musician
  • B. Patron :support
  • C. Honesty : charity
  • D. Bank :banker

Explanation: Patron :support - Correct: Just as a counselor provides advice, a patron provides support.

Correct answer: Patron :support

2348. RIB CAGE :LUNGS::

  • A. Skull : brain
  • B. Appendix : organ
  • C. Sock : foot
  • D. Skeleton : body

Explanation: Just as the rib cage protects the lungs, the skull protects the brain.

Correct answer: Skull : brain

2349. Scientist : laboratory

  • A. Teacher : classroom
  • B. Dentist : drill
  • C. Lawyer : client
  • D. Actor : playwright

Explanation: Just as a scientist works in a laboratory, a teacher works in a classroom.

Correct answer: Teacher : classroom

2350. Indeterminate (antonym)

  • A. Calculated
  • B. Conclusive
  • C. Extravagant
  • D. Astonish

Explanation: Conclusive - Correct: Indeterminate and conclusive are antonyms. Indeterminate means not exactly known, established, or defined while conclusive means serving to prove a case

Correct answer: Conclusive